Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaraju vrata u ponedjeljak

Turistički djelatnici jedva čekaju svoje prve goste: "Krećemo u sezonu koja je po svemu netipična. Imamo i prvu rezervaciju"

Klara Šoštarić, direktorica operacija hotelskog lanca, i Paula Klaić Saulačić
Klara Šoštarić, direktorica operacija hotelskog lanca, i Paula Klaić Saulačić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Klara Šoštarić, direktorica operacija hotelskog lanca, i Paula Klaić Saulačić Klara Šoštarić, direktorica operacija hotelskog lanca, i Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Priprema kafića za otvaranje, ilustracija - 1 Priprema kafića za otvaranje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Priprema kafića za otvaranje, ilustracija - 2 Galerija 1/3 >>
Opatijska rivijera s popuštanjem mjera postaje sve življa. Od ponedjeljka će raditi pet hotela te kavane i restorani. Turistički djelatnici jedva čekaju prve goste. Slično je i u drugim dijelovima Hrvatske.

Posljednje pripreme lokala diljem Hrvatske. Konobari kafića u središtu Rijeke jedva čekaju ponedjeljak i prve goste. "Treba biti doma, stalno si doma, svaki dan, nemaš što raditi", požalio se konobar Alen.

Pročitajte i ovo Gužve na granicama KAFIĆI I RESTORANI ČEKAJU PORAST PROMETA Prizori s granica izmamili smiješak onima koji žive od turizma: Gužve na ulazu u Hrvatsku, a ono što se nekad činilo kao minus, sada bi moglo postati - plus Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 5 Bitna epidemiološka sigurnost Domaći gosti ne mogu spasiti sezonu, iz putničkih agencija upozoravaju: "Prebrzo otvaramo granice, to je vrlo opasno"

Broj stolova i stolica na terasi neće se mijenjati. "Grad je dao dozvolu da se proširi koliko je moguće terase. Uputili smo zahtjev Gradu da dođu na teren, izvide situaciju koliko se možemo proširiti i nadamo se istom broju stolova kao i prije i istoj razini posla", kazao je ugostitelj Ivan Alaupović.

I u dubrovačkom restoranu, koji nema terasu, nadaju se istoj razini posla. "S obzirom na to da se mi inače trudimo jako što se tiče i higijene i nekakvih razmaka jer volimo intimnost za naše goste kad sjednu, da im drugi ne sjede na glavi, mislim da nećemo imati tako velikih problema s implementacijom mjera koje su predložene", smatra suvlasnica ugostiteljskog objekta Ana-Marija Bujić.

Za epidemiološke mjere pripremaju se i opatijski hoteli i restorani. "Veselimo se početku rada. Naravno da za sada otvaramo samo terase naših kavana, a o odluci o otvaranju hotela ćemo odlučiti sukladno mjerama koje se budu popuštale, a naravno da očekujemo uskoro i otvaranje granica", kazao je glasnogovnik hotelske tvrtke Ivan Sarajlić.

Čekaju otvaranje granica

Otvaranje granica jedva čekaju i u jednom hotelu u kojem sutra već primaju prve goste, koji će se koristiti i spa centar.

"U ponedjeljak otvaramo vrata našeg restorana nakon dva mjeseca, a nadamo se i mjeri ukidanja propusnica između županija. Nalazimo se na pristaništu koje je niklo upravo u doba korona-krize", kazao je vlasnik obiteljskog hotela Krunoslav Kapetanović.

Za sada će gosti restorana i hotela biti domaći. Prve brodice koje bi se mogle privezati, bit će one domaće. A o otvaranju granica ovisi ovogodišnji uspjeh opatijskoga turizma.

"Prema anketi koju provodi Turistička zajednica Grada Opatije, trenutno stanje bookinga za 6., 7. i 8. mjesec je u prosjeku oko 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a gosti koje očekujemo su s naših tradicionalnih tržišta", otkriva direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić.

Prvi gost dolazi u utorak

Direktorica operacija hotelskog lanca Klara Šoštarić, za Dnevnik Nove TV kazala je da jedan od pet hotela u lancu u Dubrovniku svoja vrata otvara u ponedjeljak.

"Kao i svi, očekujemo jednu vrlo neobičnu sezonu. Mi smo jedni od prvih hotela koji smo, na neki način, slijedili upute i preporuke i popuštanje mjera", kazala je Šoštarić.

"Otvaramo svoja vrata u ponedjeljak, krenuli smo s određenim, posebnim paketima i aranžmanima i polučili iznenađujuće već prvu rezervaciju 12. svibnja. Radi se o hrvatskom građaninu", dodala je.

"Mi se trenutno u ovoj fazi koncentriramo na naše drage prijatelje i goste, s obzirom da su granice zatvorene. Jedno novo razdoblje, veselimo se što otvaramo vrata i našim gostima i da svi zajedno krenemo u jednu sezonu koja je po svemu netipična, ali svakako krećemo", istaknula je Šoštarić.

Spremni za sve izazove

Navodi da su se pripremili za sve epidemiološke mjere. "Mi smo postojeće operativne procedure prilagodili na način da smo, dok smo bili zatvoreni, poštivajući mjere i preporuke donijeli određene procedure koje sprječavaju širenje virusa i održavajući sve zdravstvene mjere. Tako da imamo poboljšanje što se tiče procedura", objasnila je.

Navodi da su koristili mjere Vlade i nije bilo otpuštanja radnika. "Ono što je posebno za nas i na što smo posebno ponosni - mi smo trebali otvoriti svoja vrata svih objekata još u trećem mjesecu. Tu je pet hotela i pet restorana. Zaposlili smo jako puno sezonaca, skoro polovicu koliko je i stalno zaposlenih i nitko nije dobio otkaz. Svi su tu, radimo i veselimo se", dodala je Šoštarić.

Inače, Turistička zajednica Dubrovnika kreće s online kampanjom. Priopćili su kako razgovaraju s britanskom avio-kompanijom ne bi li se uspostavili letovi kako bi Dubrovnik ipak iskoristio dobar dio sezone. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene