Obavijesti Pretražite Navigacija
MJERE PROTIV KORONAVIRUSA

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara objavio: "Danas sam donio odluku kojom se zamrzavaju sva zapošljavanja"

Bez obzira na skoro popuštanje mjera koje su nam ograničavale kretanje i svakodnevni način života, zaštitne maske i rukavice bit će i dalje tražena roba. Kako Split stoji po pitanju ublažavanja mjera?

Grad Split obustavio je izvršenje proračuna, zaustavljeni su svi javni pozivi i nabave. Odgođeno je plaćanje komunalne naknade i usluga gradskih tvrtki na tri mjeseca.

Pročitajte i ovo Ilustracija stigle nove preporuke Susjedi vraćaju obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama Ilustracija Nova verzija Počeo novi krug cijepljenja: Kraken će ove jeseni i zime biti dominantan

Kako Split stoji po pitanju ublažavanja mjera i koliko-toliko normalnijeg života građana i gospodarstvenika, za Dnevnik Nove TV otkrio je gost - Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik.

Kako je rekao, već po proglašenju mjera, 19. ožujka, Grad Split je objavio i kasnije je Gradsko vijeće donijelo cijeli niz mjera poput naplaćivanja poslovnih prostora, javnih površina te su građane oslobodili plaćanja koncesija i komunalnog doprinosa. 

"Tražili smo odgodu plaćanja računa Čistoće i Vodovoda, kao i što smo odgodili sve ovrhe, kako od strane Grada tako i od strane naših poduzeća", kazao je Krstulović Opara i dodao da je otvoren i drugi paket mjera.

"On je sastavni dio paketa zamrzavanja ili stavljanja van snage proračuna. To su poticaji za prekvalifikaciju u suradnji s našim Javnim sveučilištem, poticaji za svaku novo zaposleno radno mjesto s 4000 kuna kao i neke pomoći socijalno ugroženim obiteljima", kazao je i dodao da ima puno mjera koje građani Splita mogu naći na web stranici Grada.

Novi paketi mjera nakon 30. lipnja

Grad će, tvrdi, i dalje funkcionirati. "Moj neovisni tim stručnjaka je predložio prvi i drugi paket, radimo na trećem i četvrtom paketu koji dolaze nakon 30, lipnja. Tada ćemo imati sigurno puno bolju sliku događanja i priliva sredstava u gradski proračun iz kojega mi plaćamo cijeli niz plaća", rekao je Krstulović Opara.

"Sve te segmente ćemo moći sagledati sagledavajući mjere Vlade, ali i tijek ove krize. Malo tko može predvidjeti što će se događati", istaknuo je i rekao da o prihodima u proračunu ovisi puno toga. 

Kako je naveo, kriza neće zaustaviti nove investicije. "Investicije su one koje stvaraju radna mjesta, čuvaju ista i povećavaju BDP Grada i države. To je jedini mogući izlaz", naveo je Krstulović Opara.

"Investicije moraju ići"

Dodaje da stalno inzistira na tome da investicije moraju ići. "Mi smo kroz jednu mjeru omogućili i javne radove koje ćemo investirati kroz razna kreditna sredstva", kazao je i dodao da se Grad Split pripremao tijekom posljednje godine mandata na način da su vratili sve dosadašnje dugove i nisu napravili dodatno zaduženje Grada.

"Imamo dobru kreditnu mogućnost za zaduživanje upravo radi poticanja tih velikih investicija koje su pred nama. Prije svega, mislim na investicije koje se financiraju sredstvima u EU fondova. To je cijeli niz vodno-kanalizacijskih zahvata", objasnio je.

Najavio je štednju u gradskoj upravi. "Ja sam danas donio odluku kojom se zamrzavaju i poništavaju sva zapošljavanja. Ona zapošljavanja koja su bila data suglasnost za neke tvrtke, za neke ustanove su bila potpisana prije proglašenja krize 19. ožujka", kazao je Krstulović Opara i dodao da sve što je potpisano neposredno prije krize je stavljeno 'na led'.

"To će biti aktivirano kad prođe kriza. Sasvim je jasno da ćemo morati posegnuti za zapošljavanjem šumara kojih nedostaje, ali o tome ćemo sačekati pravo vrijeme. Nema nikakvih zapošljavanja, idemo u racionalizaciju. To će biti jedan od poteza koji će uslijediti nakon 30. lipnja", istaknuo je i dodao da je javnim tvrtkama u vlasništvu Grada dao nalog da krenu u plan racionalizacije i smanjenja broja zaposlenika kako bi rasteretili proračunske korisnike.

Za Ultra festival trenutno bez informacija

Za Ultra festival kaže kako je u stalnom kontaktu s organizatorima. "Mi očekujemo od Vlade da na nacionalnoj razini da smjernice oko toga. Izvjesno je da turistička sezona neće biti onakva kakva je bila do sada, ali se nadamo da će kriza u jednom trenutku se smanjiti pa će posezona profunkcionirati", objasnio je.

Građanima je poželio puno pozitive i pozvao ih da ostanu doma. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene