Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije poslao je priopćenje stožerima općina i gradova s pomalo neuobičajenim zahtjevom i metodom kako da se vjerske zajednice pridržavaju epidemioloških mjera.

Galerija


I dok pravne osobe i građani za kršenje epidemioloških mjera dobivaju kazne, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije čelnike vjerskih zajednica poziva na razgovor. 

Vezani članci Cjepivo AstraZenece HZJZ demantirao EMA-u: ''Pogrešno je interpretirana informacija o cijepljenju AstraZenecom'' Koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio najnovije brojke: U Hrvatskoj manje od 150 novozaraženih, preminule dvije osobe

Naime, iz jednog gradskog stožera s područja Osječko-baranjske županije dobili smo dokument koji im je poslao županijski stožer. U priopćenju se navodi da razgovorom pokušaju utjecati na čelnike vjerskih zajednica da provode epidemiološke mjere. 

Priopćenje je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije poslao svim stožerima općina i gradova na području županije. Datum koji je na dokumentu naveden je 11. prosinca. 

"Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije je jednoglasno zaključio da se upute stožerima jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije da pokušaju razgovorom utjecati na čelnike vjerskih zajednica na provođenje protuepidemijskih mjera propisanih Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (”Narodne novine broj 131/20., 132/20), kako bi se kršenja protuepidemijskih mjera svela na što je moguće manju mjeru", piše u dokumentu kojeg smo dobili. 

Podsjećamo, za nepravilno nošenje maski građani mogu dobiti kaznu od 500 kuna, dok se ostale kazne za kršenje mjera mogu popesti i do 40.000 kuna. 

Ugostiteljski objekti su zatvoreni, baš kao i teretane. Javno okupljanje građana ograničeno je na 25 osoba. Nagađa se o uvođenju e-propusnica prije Božića.

Za to vrijeme osječki županijski stožer moli načelnike mjesnih stožera da razgovaraju sa svojim župnicima i svećenicima te ih zamole - da se pridržavaju mjera koje su na snazi.