Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije poslao je priopćenje stožerima općina i gradova s pomalo neuobičajenim zahtjevom i metodom kako da se vjerske zajednice pridržavaju epidemioloških mjera.

Galerija Crkva, ilustracija Misa u Zagrebu +0 Dokument

I dok pravne osobe i građani za kršenje epidemioloških mjera dobivaju kazne, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije čelnike vjerskih zajednica poziva na razgovor. 

Vezani članci Ilustracija Blagi porast broja zaraženih koronavirusom: Objavljeni najnoviji podaci, pogledajte stanje po županijama Vitomira Lončar Vitomira Lončar za Dnevnik Nove TV o stanju u Kini: "Oni ne znaju za život bez maske, zaista se boje"

Naime, iz jednog gradskog stožera s područja Osječko-baranjske županije dobili smo dokument koji im je poslao županijski stožer. U priopćenju se navodi da razgovorom pokušaju utjecati na čelnike vjerskih zajednica da provode epidemiološke mjere. 

Priopćenje je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije poslao svim stožerima općina i gradova na području županije. Datum koji je na dokumentu naveden je 11. prosinca. 

"Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije je jednoglasno zaključio da se upute stožerima jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije da pokušaju razgovorom utjecati na čelnike vjerskih zajednica na provođenje protuepidemijskih mjera propisanih Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (”Narodne novine broj 131/20., 132/20), kako bi se kršenja protuepidemijskih mjera svela na što je moguće manju mjeru", piše u dokumentu kojeg smo dobili. 

Podsjećamo, za nepravilno nošenje maski građani mogu dobiti kaznu od 500 kuna, dok se ostale kazne za kršenje mjera mogu popesti i do 40.000 kuna. 

Ugostiteljski objekti su zatvoreni, baš kao i teretane. Javno okupljanje građana ograničeno je na 25 osoba. Nagađa se o uvođenju e-propusnica prije Božića.

Za to vrijeme osječki županijski stožer moli načelnike mjesnih stožera da razgovaraju sa svojim župnicima i svećenicima te ih zamole - da se pridržavaju mjera koje su na snazi.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju