Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto: MICHAEL TEWELDE / AFP

Glavni tajnik UN-a rekao je u četvrtak da bi kriza izazvana pandemijom koronavirusa vladajućima u nekim zemljama mogla dati izliku da upotrijebe represivne mjere koje nisu povezane s pandemijom te je upozorio da bi mogla nastati kriza ljudskih prava.


Antonio Guterres objavio je izvještaj UN-a u kojemu je objašnjeno na koji bi način poštivanje ljudskih prava trebalo voditi odgovor na zdravstvenu, društvenu i ekonomsku krizu s kojom se svijet suočava uslijed pandemije koronavirusa.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Kod susjeda blago pada broj novozaraženih, no novog ublažavanja mjera nema Uzimanje brisova za testiranje na koronavirus, ilustracija U kratkom roku dnevni broj novozaraženih skočio im 20 puta, četvrtina slučajeva dolazi iz najbogatijeg dijela zemlje

Glavni tajnik UN-a kazao je da virus ne diskriminira, ali njegovi učinci jesu diskriminatorni.

"Vidimo nerazmjeran utjecaj na određene skupine, porast govora mržnje, usmjeravanje na ranjive skupine i rizik od oštrih sigurnosnih odgovora koji podrivaju zdravstveni odgovor", rekao je Guterres.

U izvještaju UN-a navodi se da su migranti raseljeni unutar vlastite zemlje i izbjeglice posebno ranjive skupine. Kaže se da je više od 130 država zatvorilo granice, a samo ih je 30 izuzelo od te zabrane tražitelje azila.

Kriza bi u nekim zemljama mogla biti povod za "usvajanje represivnih mjera koje nisu povezane s pandemijom", kazao je te dodao da je to neprihvatljivo. U izvješću se ne navodi primjer usvajanja takvih mjera.

Guterres je pozvao vlade da budu transparentne i odgovorne javnosti te je naglasio da su građanske slobode i sloboda tiska "ključni".

"Najbolji je odgovor onaj koji proporcionalno odgovara na trenutačnu prijetnju, a istovremeno štiti ljudska prava i vladavinu prava", poručio je čelnik UN-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će svijet doživjeti najveću recesiju od Velike depresije.

UN je naveo da pandemija stvara teško ekonomsko stanje koje će "ako ga se ne ublaži, pojačati tenzije te bi moglo izazvati građanske nemire", dodajući da bi u tom slučaju moglo doći do oštrog represivnog odgovora.

"Nikada nemojmo zaboraviti, u svemu što radimo, da je virus prijetnja, a ne ljudi", poručio je Guterres. (Hina)