Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres Foto: Afp

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je predstavio "svjetski humanitarni plan" za podršku najsiromašnijim zemljama te rekao da pandemija koronavirusa prijeti cijelom čovječanstvu.


Guterres je rekao da  na epidemiju mora odgovoriti "cjelokupno čovječanstvo" i da su ključne "akcija i solidarnost na globalnoj razini". Također je predstavio "svjetski humanitarni plan" za podršku najsiromašnijim zemljama.

Vezani članci Zaštitna maska U ovom dijelu Španjolske uvode obavezne zaštitne maske, kazna za nenošenje paprena Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Slovenija potvrdila 24 nova slučaja, lokalni mediji upozoravaju Slovence koji ljetuju kod nas da prate razvoj situacije vezano za zarazu

"Cilj je tog plana boriti se protiv virusa u najsiromašnijim zemljama svijeta i odgovoriti na potrebe najranjivijih, napose žena i djece, starijih osoba, osoba s invaliditetom i kroničnih bolesnika", rekao je glavni tajnik UN-a u videoporuci.

Najmanje 450.876 slučajeva zaraze, od kojih je 20.647 umrlo, zabilježeno je u 182 zemalja i teritorija, prenosi AFP na temelju službenih izvora do 21.15.

U Kini, koja je bila žarište epidemije, je 81.218 slučajeva zaraze od kojih 3.821 umrlih. Italija je druga po broju zaraženih sa 74.386 slučajeva, no najteže je pogođena zemlja po broju umrlih (7.503).

Sjedinjene Države su zemlja u kojoj se zaraza najbrže širi uz 62.086 službeno dijagnosticirana slučajeva i 869 umrlih. U tjedan dana u SAD-u su sanitarne vlasti utvrdile više od 54.760 novih slučajeva.

Broj dijagnosticiranih slučajeva odražava samo dio stvarnog broja zaraženih, jer veliki broj zemalja testira samo teške slučajeve.

Ranije u srijedu Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) zajedničkim su priopćenjem pozvali države kreditore da odmah olakšaju otplatu dugova najsiromašnijim zemljama koje se bore s teškim posljedicama pandemije koronavirusa.

Riječ je o članicama Međunarodne razvojne asocijacije (IDA), u kojima živi četvrtina svjetskog stanovništva i dvije trećine najsiromašnijih ljudi na svijetu, a njih će epidemija najgore pogoditi, stoji u priopćenju. (Hina)