Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Afp

Francuski javni tužitelj rekao je da će se istraga o tome jesu li javni dužnosnici koji su u Francuskoj organizirali obranu od epidemije koronavirusa počinili kaznena djela - uključujući ubojstva i ugrožavanje života - usredotočiti na četiri pitanja.


Remy Heitz rekao je da će se istraga, još uvijek u pripremnoj fazi, usredotočiti na utjecaj na opću javnost, zdravstvene radnike, javne službenike i one koji su oboljeli ili umrli od covida-19.

Dvije istrage trenutno istražuju kako jer Francuska postupala u borbi s globalnom pandemijom koja je u zemlji usmrtila oko 41.000 ljudi, oslabila ekonomiju i promijenila društveni život građana.

Istragom otvorenom u lipnju bavio se pariški javni tužitelj, istražujući je li francuski odgovor na krizu rezultirao nenamjernim smrtima i ozljedama, ugrožavanjem života i namjernim izbjegavanjem borbe s katastrofom.

Tijekom prvog vala pandemije na proljeće, zabilježeno je puno smrtnih slučajeva u staračkim domovima gdje je zbog manjka testiranja i zaštitne opreme bilo jasno da je virus donesen izvana. U ovoj fazi u istrazi nije navedena nijedna određena osoba.

Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 Italija i Francuska drugi dan za redom obaraju rekorde novozaraženih

Koronavirus u Francuskoj Crni rekord u Francuskoj: U danu zaraženo više od 52.000 ljudi, preminulo 116 oboljelih

Drugu istragu vodi upravni sud, Sud pravde, koji je osnovan 1993. godine kako bi se bavio slučajevima ministarskih prijestupa. U neobičnom potezu, policija je prošli mjesec upala u dom i ured francuskog ministra zdravstva, ravnatelja javnog zdravstva i bivšeg premijera, što je dio istrage Suda pravde.