Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVIJE ISTRAGE

Francuska istražuje jesu li javni dužnosnici koji su organizirali obranu od korone počinili kaznena djela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski javni tužitelj rekao je da će se istraga o tome jesu li javni dužnosnici koji su u Francuskoj organizirali obranu od epidemije koronavirusa počinili kaznena djela - uključujući ubojstva i ugrožavanje života - usredotočiti na četiri pitanja.

Remy Heitz rekao je da će se istraga, još uvijek u pripremnoj fazi, usredotočiti na utjecaj na opću javnost, zdravstvene radnike, javne službenike i one koji su oboljeli ili umrli od covida-19.

Dvije istrage trenutno istražuju kako jer Francuska postupala u borbi s globalnom pandemijom koja je u zemlji usmrtila oko 41.000 ljudi, oslabila ekonomiju i promijenila društveni život građana.

Istragom otvorenom u lipnju bavio se pariški javni tužitelj, istražujući je li francuski odgovor na krizu rezultirao nenamjernim smrtima i ozljedama, ugrožavanjem života i namjernim izbjegavanjem borbe s katastrofom.

Tijekom prvog vala pandemije na proljeće, zabilježeno je puno smrtnih slučajeva u staračkim domovima gdje je zbog manjka testiranja i zaštitne opreme bilo jasno da je virus donesen izvana. U ovoj fazi u istrazi nije navedena nijedna određena osoba.

Pročitajte i ovo Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 raste i broj umrlih Italija i Francuska drugi dan za redom obaraju rekorde novozaraženih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste stopa pozitivnih testova Crni rekord u Francuskoj: U danu zaraženo više od 52.000 ljudi, preminulo 116 oboljelih

Drugu istragu vodi upravni sud, Sud pravde, koji je osnovan 1993. godine kako bi se bavio slučajevima ministarskih prijestupa. U neobičnom potezu, policija je prošli mjesec upala u dom i ured francuskog ministra zdravstva, ravnatelja javnog zdravstva i bivšeg premijera, što je dio istrage Suda pravde.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene