Koronavirus, Francuska
Koronavirus, Francuska Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Francuska je djelomični lockdown uvela 2. studenog. Dnevni broj novih slučajeva pada, ali se broj hospitaliziranih vrlo sporo smanjuje.


Francuska je u ponedjeljak zabilježila 4005 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje od kolovoza, no pad broja hospitaliziranih je usporio te stručnjaci upozoravaju da pandemija i dalje predstavlja prijetnju.

Vezani članci Koronavirus u Švicarskoj I oni se predali pred trećim valom: Zatvaraju trgovine, kafiće i restorane do kraja veljače Koronavirus, ilustracija Objavljeni novi podaci Stožera: U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno velika brojka zaraženih

Predsjednik Emmanuel Macron je prošli tjedan rekao da bi se lockdown mogao ukinuti 15. prosinca ukoliko broj novozaraženih padne na 5000, a broj COVID-19 pacijenata na intenzivnoj njezi između 2500 i 3000.

Broj novozaraženih je u pravilu u ponedjeljak manji u odnosu na ostale dane zbog smanjenog broja testiranja u nedjelju, a sedmodnevni prosjek sada iznosi 11.118, najmanje u skoro dva mjeseca.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi pao je samo za pet, na 3751, nakon što ih je u nedjelju bilo 22 manje. U proteklih pet dana, broj pacijenata na intenzivnoj njezi pao je za 677.

Broj hospitalizacija danas je pao za 55, na 28.258, a između utorka i subote taj se broj smanjio za 473.

Do sada je od COVID-19 u Francuskoj umrlo 52.730 ljudi, što zemlju stavlja na sedmo mjesto u svijetu.