Internet prevara, ilustracija
Internet prevara, ilustracija Foto: Getty Images

Sofisticirani sustav prijevare putem kompromitiranih e-mailova i prijevara povezanih s predujmom otkrile su rumunjske, nizozemske i irske vlasti u okviru djelovanja koje koordinira Europol.


U niz pretresa obavljenih istodobno u Nizozemskoj, Rumunjskoj i Irskoj uhićena su 10. kolovoza čak 23 osumnjičenika. Ukupno su pretražena 34 mjesta. Vjeruje se da su kriminalci prevarili poduzeća u najmanje 20 zemalja u vrijednosti od oko milijun eura, prenosi Europol.

Prijevaru je vodila skupina organiziranog kriminala koja je prije pandemije COVID-19 već nezakonito ponudila druge fiktivne proizvode za prodaju putem interneta, kao što su drvene pelete. Kriminalci su prošle godine promijenili svoj modus operandi i počeli nuditi zaštitne materijale nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Ta kriminalna skupina, sastavljena od državljana različitih afričkih zemalja koji žive u Europi, stvorila je lažne adrese elektroničke pošte i internetske stranice slične onima koje pripadaju legitimnim veleprodajnim poduzećima. Oponašajući te tvrtke, ti bi kriminalci potom prevarili žrtve - uglavnom europske i azijske tvrtke, da s njima postave narudžbe, tražeći plaćanje unaprijed kako bi se roba slala.

Meso, ilustracija - 2 Europol otkrio tešku prevaru s mesom u Hrvatskoj, a domaće službe o tome - nemaju pojma. Lažnjaka ima i među alkoholnim pićima

Kokain, ilustracija Europol: Nezapamćene količine kokaina i organizirani kriminal su na vrhuncu tijekom pandemije

Međutim, roba se nikada nije isporučila, a prihod se prao preko rumunjskih bankovnih računa koje su nadzirali kriminalci prije povlačenja iz bankomata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju