Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio ih Europol

Milijunska prijevara: Diljem Europe putem lažne e-mail adrese prodavali fiktivne COVID zaštitne proizvode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sofisticirani sustav prijevare putem kompromitiranih e-mailova i prijevara povezanih s predujmom otkrile su rumunjske, nizozemske i irske vlasti u okviru djelovanja koje koordinira Europol.

U niz pretresa obavljenih istodobno u Nizozemskoj, Rumunjskoj i Irskoj uhićena su 10. kolovoza čak 23 osumnjičenika. Ukupno su pretražena 34 mjesta. Vjeruje se da su kriminalci prevarili poduzeća u najmanje 20 zemalja u vrijednosti od oko milijun eura, prenosi Europol.

Prijevaru je vodila skupina organiziranog kriminala koja je prije pandemije COVID-19 već nezakonito ponudila druge fiktivne proizvode za prodaju putem interneta, kao što su drvene pelete. Kriminalci su prošle godine promijenili svoj modus operandi i počeli nuditi zaštitne materijale nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Ta kriminalna skupina, sastavljena od državljana različitih afričkih zemalja koji žive u Europi, stvorila je lažne adrese elektroničke pošte i internetske stranice slične onima koje pripadaju legitimnim veleprodajnim poduzećima. Oponašajući te tvrtke, ti bi kriminalci potom prevarili žrtve - uglavnom europske i azijske tvrtke, da s njima postave narudžbe, tražeći plaćanje unaprijed kako bi se roba slala.

Pročitajte i ovo Meso, ilustracija - 2 MUĆKE S HRANOM Europol otkrio tešku prevaru s mesom u Hrvatskoj, a domaće službe o tome - nemaju pojma. Lažnjaka ima i među alkoholnim pićima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Točka pucanja'' Europol: Nezapamćene količine kokaina i organizirani kriminal su na vrhuncu tijekom pandemije

Međutim, roba se nikada nije isporučila, a prihod se prao preko rumunjskih bankovnih računa koje su nadzirali kriminalci prije povlačenja iz bankomata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene