Državna granica, ilustracija
Državna granica, ilustracija Foto: Afp

Državljanima Srbije i Crne Gore privremeno će biti zabranjen ulazak u EU zbog porasta novozaraženih koronavirusom u tim zemljama, objavljeno je u četvrtak u Bruxellesu.


Dvije balkanske zemlje u četvrtak su uklonjene s ažuriranog popisa zemalja čiji državljani mogu slobodno putovati u EU. Na novoj listi nalazi se 12 zemalja, uključujući Kinu od koje se očekuje da uzvrati istom mjerom za državljane EU-a.

Vezani članci Civilna zaštita upozorava građane na nove mjere u pojedinim četvrtima Madrida Jedna od najpoznatijih europskih prijestolnica zbog korone uvela dosad neviđene mjere. Ograničenja i u Sj. Irskoj Testiranje na koronavirus u SAD-u Lažni osjećaj da je najgore prošlo: "Nemojte nikada podcijeniti potencijal pandemije. I ne pokušavajte gledati svjetliju stranu"

U EU bez ograničenja mogu ući državljani Australije, Gruzije, Kanade, Novog Zelanda, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja. Veleposlanici EU-a u Bruxellesu složili su se u utorak da je potrebno ponovno uvesti ograničenja za ulaske državljana Srbije i Crne Gore, ali se čekalo odobrenje zemalja članica.

Popis zemalja čiji državljani mogu slobodno putovati u EU većinom ovisi o tome je li broj zaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana u nekoj zemlji blizu ili ispod prosjeka EU-a. Nacionalne mjere protiv širenja virusa, trend broja zaraza i odgovor na pandemiju također igraju ulogu u donošenju odluke.

Izuzeci su dolasci državljana EU-a i njihovih obitelji ili onih čija su putovanja nužna.