Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVANREDNA SJEDNICA

EU parlament sutra o dodjeli 37 milijardi eura zemljama članicama za rješavanje krize, za Hrvatsku osigurano oko 1,16 milijardi eura

Europski parlament
Europski parlament Foto: DNEVNIK.hr
Europski zastupnici na sjednici u četvrtak, 26. ožujka, glasaju o stavljanju na raspolaganje 37 milijardi eura iz strukturnih fondova EU-a državama članicama za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.

Svake godine države članice primaju novac iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koji podupiru razvoj regija, ribarstva i socijalnih politika. Sredstva koja ostanu neiskorištena moraju vratiti u proračun EU-a sljedeće godine. Države članice trebaju vratiti skoro 8 milijardi eura neiskorištenih sredstava za 2019. pa Europska komisija predlaže da zadrže taj novac i iskoriste ga za nove projekte za ublažavanje posljedica krize nastale koronavirusom.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka"

Dio novca za projekte osiguravaju države članice, a ostatak je sufinanciran iz EU fondova. Dio koji se pokriva iz proračuna EU-a varira, a za projekte koji se odnose na manje razvijene regije financiranje EU-a može ići i do 85 posto ukupnog iznosa.

Novac koji države članice mogu zadržati omogućava veće pokrivanje njihovog dijela troškova, uz ostatak sredstava koji dobivaju iz proračuna EU-a. Komisija računa da bi taj iznos od 8 milijardi eura mogao biti dopunjen s oko 29 milijardi eura za sufinanciranje EU-a. Time dolazimo do ukupno 37 milijardi eura za ulaganja diljem EU-a.

 

 

Prema okvirnoj procjeni Komisije, Hrvatska bi iz proračuna EU-a mogla iskoristiti ukupno 1,16 milijardi eura, od čega 174 milijuna eura nepotrošenih sredstava pretfinanciranja.

Kod zatvaranja programa pod proračunom za 2014.-2020. trebat će vratiti 8 milijardi eura, što bi se moglo dogoditi oko 2025. godine.

Prijedlog Komisije objavljen je 13. ožujka, a moraju ga odobriti Parlament i Vijeće. Parlamentarni odbor za regionalni razvoj brzo je reagirao na prijedlog, a hitna procedura dozvoljava plenarno glasanje bez izvještaja ili uz usmeni izvještaj odgovornog odbora.

Na izvanrednoj plenarnoj sjednici Parlament glasa i o drugim mjerama za nošenje s krizom nastalom zbog koronavirusa, uključujući prijedlog kojim se državama članicama dozvoljava traženje pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a u slučaju krize javnog zdravlja. Više o tome čitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene