Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Epidemiologinja Matijana Jergović: "Privatni život gotovo da ni nemamo, zanemarujemo obitelji"

Brojke zaraženih koronavirusom u ponedjeljak su nešto niže - 146 je novih slučajeva zaraze. Epidemiolozi žele da ih se rastereti - ministru zdravstva Viliju Berošu predali su popis svojih zahtjeva.

Nastavni Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" krenuo je u dvosmjenski rad. Kažu da će njihovi kapaciteti sada biti udvostručeni, maksimalno oko 600, 650 testova moći će raditi dnevno.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Gošća Dnevnika Nove TV, epidemiologinja dr.sc. Matijana Jergović, kazala je da su kapaciteti testiranja do 650.

"U danima kad smo imali odgode u izdavanju nalaza, stizalo nam je i više od 1000 uzoraka. Ovim preusmjerenjem rada i radom u dvije smjene omogućit ćemo optimalno funkcioniranje. To je ujedno i priprema za jesensko razdoblje gdje se sve poslovne organizacije maksimalno trebaju prilagoditi očekivanom  zimskom periodu", dodala je Jergović.

Smatra da je u rasterećivanju epidemiologa bitna pomoć predstavnika institucija.

"To su tete i zdravstvene voditeljice u vrtićima, pedagozi u školama, administrativne tajnice u gospodarskim subjektima. Jako nam je važna pomoć u trijaži. Epidemiološki probir uključuje brojne intervjue i jako nam je važna pomoć osposobljene osobe koja će pomoći razlučiti što je bliski kontakt u nekom slučaju od običnog kontakta", objasnila je Jergović.

Žele biti učinkovitiji

"Računamo na pomoć svih predstavnika i to će nam biti ključno u sljedećem periodu. Ne da epidemiolozi ne žele raditi nego upravo suprotno, tada ćemo biti učinkovitiji, lakše odgovoriti na izazove koji nas čekaju", istaknula je Jergović.

Kaže da od proljeća nema privatan život, kao ni njezine kolege.

"Na nesreću zbog informatizacije, posao epidemiologa u Zagrebu nastavlja se i od doma. Učinkoviti smo, Zagreb nije trenutno najrizičnije područje na europskoj karti najrizičnijih regija. Mislim da smo spremni i za sljedeće razdoblje. Imamo puno više iskustva, informatizirani smo i možemo pomoći da situacija ide u kontroliranom smjeru u kojem mora ići", rekla je Jergović.

Epidemiolozi zanemaruju svoje obitelji

"Zanemarujemo svoje obitelji. Vjerujem da većina kolega ima takvo iskustvo. No, jako nam je važno - u jako malo zemalja možete dobiti savjete od iskusnih i obrazovanih liječnika. Mislim da u Hrvatskoj zdravstveni sustav to nudi i da su svi kontakti bili u razgovoru dužem od 10 minuta s epidemiologom", objasnila je Jergović.

Navodi kako će uz potporu moći odgovoriti na sve izazove.

"Zbog preraspodjele kapacitete, ljudske i analitičke potpore - mislim da ćemo moći odgovoriti, ali iznimno je važno ono što smo zamolili kroz epidemiološko društvo - decentralizacija laboratorijskih kapaciteta jer time smanjujemo pritisak na najveće regionalne centre. To je bio razlog zašto smo kasnili s izdavanjem nalaza u našoj instituciji", zaključila je Jergović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene