Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad za 7 posto

EBRD objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, očekuje se brz oporavak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prognozama Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), hrvatsko gospodarstvo u ovoj će godini zbog koronavirusa pasti za sedam posto, no 2021. trebao bi uslijediti oporavak od šest posto.

Europske banka za obnovu i razvitak prognozira da će hrvatsko gospodarstvo u 2020. godini zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa pasti sedam posto, no već iduće godine očekuje se brzi oporavak po stopi od šest posto.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Na koljenima Poduzetnici ujedinjeni: "Vladine mjere su kao bacanje kante vode na šumski požar. Hitno usvojite ove naše prijedloge"

Sredinom ožujka vlada je uvela brojne mjere obustave rada uz stroga ograničenja putovanja i gospodarskih aktivnosti. Kao ključan razlog očekivanog pada gospodarstva u Hrvatskoj EBRD ističe poremećaje u nadolazećoj turističkoj sezoni, koja je temelj hrvatskog gospodarstva jer turistička potrošnja čini oko 20 posto BDP-a.

Velik pad u turizmu u ožujku

EBRD ističe da je hrvatsko gospodarstvo u 2019. godini poraslo za 2,9 posto, a potaknuta većom stopom zaposlenosti, većim tempom kreditiranja i rastućom raspodjelom europskih sredstava povećavala se domaća potrošnja, kao i investicije.

U ožujku je zabilježen pad između 75 i 80 posto u dolascima turista, a slično se očekuje i u drugom kvartalu. Ipak, EBRD očekuje da će u trećem kvartalu pad broja turističkih dolazaka biti upola manji i kretati se oko 30 posto, s obzirom na to da je da je turistima iz zemalja poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke lako doći do Hrvatske.

Efekti krize će se umnožiti

Smanjivanjem prihoda iz turizma, efekti krize vjerojatno će se umnožiti, uključujući i šok na tržištu rada, procjenjuje EBRD i ističe da je 25 posto zaposlenih u Hrvatskoj zaposleno na privremenim ugovorima, a većina njih vezana je za turistički sektor.

Unatoč visokom javnom dugu države od 71 posto BDP-a i ograničenom fiskalnom prostoru, Vlada je na pandemiju odgovorila snažnim poticajnim mjerama, od oko 7 posto BDP-a. EBRD očekuje da će te mjere ograničiti trenutačne negativne posljedice za gospodarstvo, ali i da će pogoršati fiskalne pokazatelje.

S obzirom na to da je postupno ukidanje mjera počelo već krajem travnja, EBRD očekuje da će se u 2020. godini normalizirati gospodarske aktivnosti, iako će još uvijek biti ispod razine gospodarskog potencijala. Za 2021. godinu EBRD najavljuje brzi oporavak Hrvatske sa stopom rasta od 6,0 posto.

Detaljno izvješće EBRD-a za europske zemlje pročitajte u dokumentu ispod.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene