Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdilo povjerenstvo

Tragedija kod susjeda: Djevojka (20) preminula od tromboze nakon cijepljenja, iz vlade najavili prekid uporabe cjepiva koje je primila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo koje se bavilo slučajem smrti 20-godišnjakinje nakon cijepljenja Janssenom potvrdilo je da postoji veza između cijepljenja i komplikacije koja je završila tragično.

Povezanost cijepljenja i smrti 20-godišnje djevojke nakon pregledane medicinske dokumentacije potvrdio je koordinator povjerenstva Zoran Simonovič.

Pročitajte i ovo Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj? Slika nije dostupna Preminulo 10 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Djevojka je preminula nakon što je primila cjepivo Janssen proizvođača Johnson&Johnson. Povjerenstvo je pregledalo medicinsku dokumentaciju i potvrdilo kako se u ovom slučaju radi o tragičnim komplikacijama.

"Povjerenstvo je pribavilo medicinsku dokumentaciju od pacijenta kod kojeg se nakon cijepljenja pojavio sindrom tromboze s trombocitopenijom", objasnio je Simonovič.

Navodi da je u ovom slučaju došlo do sindroma tromboze s trombocitopenijom ili "cijepljenjem izazvana imunotrombotička trombocitopenija". "Svi kriteriji za postavljanje te dijagnoze su ispunjeni", dodao je.

Peteročlanu komisiju činila su tri liječnika klinike, farmakolog i Simonovič kao predstavnik epidemiološke struke.

"Uvidom u liječničku dokumentaciju otprije cijepljenja utvrdili su da nije bilo utvrđenih stanja koja bi mogla utjecati na tijek nuspojava i tegoba nakon cijepljenja", pojasnio je Simonovič.

Postoji povezanost cjepiva i sindroma

Ističe da je povjerenstvo jednoglasno došlo do zaključka kako postoji povezanost cjepiva i pojave sindroma. "Unatoč pravilnom liječenju na Klinici za neurologiju, ova komplikacija je bila smrtonosna", objasnio je Simonovič.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će predložiti prekid cijepljenja tim cjepivom ili će ono biti omogućeno na izričito traženje pacijenta koji će zahtjev potvrditi svojim potpisom, piše N1.

Objasnio je da to znači kako bi sadašnji protokol cijepljenja s Janssenom postao trajan. Nije potvrdio hoće li sličnu odluku donijeti i za drugo vektorsko cjepivo koje se koristi u Sloveniji, AstraZenecu.

Poklukar navodi da će slijediti upute struke i slijediti odluku koju predloženi savjetodavna skupina za cijepljenje.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene