Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVOT U KARANTENI

Epidemija nas zatvorila u četiri zida: Djeca se školuju pred televizorom, otvaraju se telefoni za psihološku pomoć...

Izbjegavanje ljudi, kretanja, samoizolacija. Naš je život sada uglavnom u četiri zida.

Djeca se školuju pred televizorom. Ova učiteljica je svoje učenike i njihove roditelje okupila u virtualni razred.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna zaboravili na pravila? Roditelji goričkih osnovnih škola prikupljaju potpise: ''Ne testiranju i cijepljenju!''

"Pridružio nam se i Petar, Petre kako si ti današnji dan doživio, dobro jutro?“, pitala je Suzana Mikulec, učiteljica u Osnovnoj školi Prečko svog učenika.

"Ja sam isto dobro proživio, meni je mama kući. I tata“, odgovorio je.

Mikulec koristi Zoom platformu koja omogućava dvosmjernu komunikaciju s djecom. Što se sviđa roditeljima.

I baš kad smo mislili da smo se navikli na život s koronavirusom, šokirao nas je potres. Brojne su obitelji ostale bez kuća. A oni koji su u njima uspjeli ostati suočavaju se s raznim strahovima. Dušu si olakšavaju na društvenim mrežama.

"Osjećam se malo bolje, ali ne osjećam da sam još kompletno "svoja". Strah i nemir su i dalje prisutni, regiram na svaki zvuk, uznemiri me svaki kamion koji prođe pored moje zgrade, kojim se navečer zaspati“, jedna je od anonimnih ispovijesti.

Za ljude kojima treba psihološka pomoć, Crveni križ je otvorio svoje linije. Na broj 0800 1188 zovu ljudi iz cijele Hrvatske. Netko treba krov nad glavom, netko samo razgovor.

"Najviše ih zabrinjava strah od zaraze, s obzirom na njih koji su u samoizolaciji boje se jesu li zaraženi ili nisu zaraženi. Boje se za svoje ukućane, za svoju obitelj. Neki su usamljeni, pa zovu zato što su usamljeni“, kaže Marija Juzbašić, psihologinja u Crvenom križu.

Pogođenima u potresu pomažu i pet Zagrepčanki iz Nizozemske. Putem interneta su prikupile 130 000 eura. Poslale su nam zajedničku poruku iz svojih kuća.

"Imamo stranicu, Zagrebpotres.com koja vas vodi direktno na našu gofound kampanju u kojoj se nalazi link na e-mail, na kojem nam se možete obratiti“, kaže Anja Herceg.

"Mi samo želimo da slijedeći put kad se vratimo u Zagreb, želimo da izgleda onako kako je izgledao kako smo ga posljednji put vidjele“, kazala je Sara Juričić.

Strah i panika. Tuga. Samo su neke od emocije koje se javljaju u ovim izvanrednim okolnostima.
Kako se s najbolje nositi s krizom? Tako da živimo dan po dan, kažu neki psiholozi. I da pomažemo jedni drugima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene