Život s koronavirusom, ilustracija
Život s koronavirusom, ilustracija Foto: PA/PIXSELL

Australija, koja se bori kako bi suzbila najteži val covida-19, u subotu je prijavila 1756 zaraženih što je još jedan rekord, a dužnosnici su upozorili da slijedi još gore te pozvali na cijepljenje. Novi Zeland prijavio je prvi smrtni slučaj zbog delta varijante koronavirusa i 20 dnevnih slučajeva zaraze, svi u Aucklandu, žarištu izbijanja zaraze.


Većina slučajeva u Australiji ponovno je u Novom Južnom Walesu, koji se od sredine lipnja bori protiv izbijanja vrlo zarazne delta varijante. Država je prijavila 1533 nova slučaja i četiri smrtna ishoda.

Policija u australskom Novom Južnom Walesu Nikad nisu imali više zaraženih u jednom danu, ali ipak ne odustaju od popuštanja strogih mjera

Susjedna Victoria prijavila je 190 slučajeva, Teritorij australskoga glavnoga grada 32 i Queensland jedan. Nedavni dnevni broj zaraženih dvostruko je veći od prošlog najgoreg vala pandemije u Australiji prije godinu dana.

Vjerujući da se ova epidemija ne može eliminirati - uspješna strategija koju su države i teritoriji koristili u ranijim valovima - vlasti Novog Južnog Walesa i Victorije usredotočile su se na ubrzavanje cijepljenja.

Iako je broj zaraženih u Viktoriji, za vrijeme šestog zatvaranja, blago pao u odnosu na broj od 208 u petak, zdravstvene vlasti su rekle da epidemija nije dosegla vrhunac.

"Sveukupni trend je polagan i stalan rast. Zato je cijepljenje toliko važno, kao i poštivanje pravila", rekao je viktorijski glavni zdravstveni dužnosnik Brett Sutton na konferenciji za medije.

Novi Južni Wales, najmnogoljudnija australska država u kojoj se nalazi Sydney, očekuje više od 1000 novih slučajeva dnevno tijekom najmanje dva tjedna, a vrhunac hospitalizacija vjerojatno će biti u listopadu. U subotu su zdravstveni dužnosnici rekli da 137 od 173 osobe na intenzivnoj njezi u bolnicama nije cijepljeno.

Victoria, Novi Južni Wales i Teritorij australskoga glavnoga grada, zajedno s gotovo 60 posto od 25 milijuna australskih stanovnika, već su tjednima u strogom zatvaranju.

Očekuje se da će se to nastaviti sve dok 70 posto stanovništva ne bude potpuno cijepljeno. Trenutnim tempom Australija bi mogla doseći taj prag krajem listopada ili početkom studenog.

U zemlji je cijepljeno samo oko trećina starijih od 16 godina. Australija je zabilježila nešto manje od 60.000 slučajeva COVIDA-19 i 1036 smrtnih ishoda, daleko manje od mnogih drugih zemalja.

Novi Zeland, ilustracija Iako imaju samo 11 novozaraženih, produljuju lockdown: ''Ovo nam govori da trebamo biti oprezni''

Novi Zeland prijavio prvi smrtni slučaj od delte

Novi Zeland prijavio je prvi smrtni slučaj zbog delta varijante koronavirusa i 20 dnevnih slučajeva zaraze, svi u Aucklandu, žarištu izbijanja zaraze.

Žena koja je umrla bila je u 90-ima i imala je kronične bolesti, napisali su zdravstveni dužnosnici u izjavi. To je prvi smrtni slučaj u zemlji povezan s koronavirusom od sredine veljače.

"Svaka smrt podsjetnik je na štetu koju COVID-19 može nanijeti prodorom u zajednicu", istaknula je premijerka Jacinda Ardern u priopćenju.

"Naši stariji Novozelanđani s kroničnim bolestima daleko su najviše pod rizikom od virusa i to je jedan od razloga zašto su karantene tako važno sredstvo za zaustavljanje širenja virusa", naglasila je.

Čini se da je Novi Zeland prekinuo lanac prijenosa visoko zarazne delta varijante, budući da subotnje brojke nastavljanju trend smanjenja.

Oko 1,7 milijun ljudi u Aucklandu, najvećem australskom gradu, u strogom je 'lockdownu' 4. razine od sredine kolovoza. Ograničenja su ublažena u ostatku zemlje, no škole i uredi, kao i kafići, restorani i sva javna mjesta ostali su zatvoreni.

Većina Novozelanđana pozvana je da ne izlazi.

Broj aktivnih slučajeva trenutne epidemije stoji na 782, od kojih je 765 u Aucklandu a 17 u Wellingtonu, glavnome gradu.

Novi Zeland, država od pet milijuna ljudi, prijavio je 3392 potvrđena slučaja COVIDA-19 i 27 smrtnih ishoda povezanih s virusom od početka pandemije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju