Koronavirus u svijetu - 2
Koronavirus u svijetu - 2 Foto: Afp

Danska će odstrijeliti do milijun kuna nakon saznanja o daljnjem širenju koronavirusa među tim životinjama koje se na farmama uzgajaju zbog krzna, priopćile su u petak vlasti.


Danska je najveći svjetski proizvođač krzna od kuna i već je ranije dala odstrijeliti životinje na uzgajališnim farmama koje su bile zaražene koronavirusom, no zaraza ne posustaje.

Vezani članci Sjednica Vlade - 5 Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja" koronavirus, Beograd Naši susjedi u iščekivanju vrhunca epidemije: Unatoč manjem broju testiranih nedjeljom, i danas imaju više od 6000 novih slučajeva

Najnoviji slučajevi zabilježeni su na 41 farmi, vjeruje se da zaraženih kuna ima na još 20 te je, kako je priopćio ministar za okoliš i hranu Mogens Jensen, koronavirusom zaraženo do milijun tih krznaša.

Mjera opreza uključuje odstrel kuna na svim farmama unutar osam kilometara od farme sa zaraženim životinjama. "Moj je glavni zadatak pobrinuti se da farme ne postanu izvor zaraze za ljude i stoga se vlada odlučila na odstrel kuna", rekao je Jensen.

Isto je učinila i Španjolska u svibnju kada je dala odstrijeliti 93.000 kuna na jednoj farmi, nastojeći time spriječiti širenje zaraze na ljude.

Nizozemska je također izvijestila da je pribjegla odstrelu kuna nakon što se dvoje ljudi zarazilo koronavirusom preko tih životinja, iako su slučajevi prijenosa bolesti sa životinje na čovjeka rijetki.