Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel Crvenog križa

Znate li kako pravilno odlagati iskorištene zaštitne maske u otpad? ''Već su zamijećeni negativni učinci na okoliš''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crveni križ apelira na građane da vode računa o adekvatnom zbrinjavanju zaštitnih maski, rukavica i druge zaštitne opreme.

 S obzirom na to da su maske, sredstva za dezinfekciju, gumene rukavice i ostala zaštitna oprema postali dio svakodnevice, Crveni križ apelirao je na sve građane da adekvatnom zbrinjavaju opremu nakon korištenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

''Posljednjih mjeseci zaštitna oprema glavna je tema, ali malo se govori o pravilnom odlaganju te opreme. Iznimno je važno skrenuti pozornost na to ne samo zato jer se pravilnim odlaganjem štiti zdravlje ljudi, nego zato i što tako štitimo okoliš.

Pozivamo sve građane da odgovornim zbrinjavanjem zaštitnih maski, gumenih rukavica i ambalaže od dezinficijensa pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, ali i zaštiti okoliša u kojemu živimo'', poručuje Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Zaštitne maske

Iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, a koje se više ne mogu koristiti treba prije odlaganja spremiti u plastičnu vrećicu, zatvoriti ili zavezati vrećicu ju odložiti u spremnik za miješani otpad.

Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite niti u spremnike za korisni otpad poput bio ili papirnog otpada. Plastične vrećice koriste pružaju bolju izolaciju i tako preveniraju širenje zaraze.

Zaštitne rukavice i dezinfekcijska sredstva

Zaštitne gumene ili lateks rukavice namijenjene su jednokratnoj uporabi, a jednom korištene odlažu se u plastičnu vrećicu koju treba zatvoriti i odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Dezinfekcijska sredstva najčešće su pohranjena u plastičnu ambalažu. Pri njihovom zbrinjavanju potrebno je praznu plastičnu bocu isprati vodom i tek onda staviti u vrećice za plastičnu ambalažu i metal ili u žute spremnike.

Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, potrebno ju je odložiti u reciklažnom dvorištu.

''Na globalnoj razini već su zamijećeni negativni učinci na okoliš zbog nesavjesnog odlaganja zaštitne opreme, kako na ulicama gradova, tako i u morima i oceanima, stoga je neophodno osvijestiti važnost individualne odgovornosti i pravilnog zbrinjavanja opreme'', ističu iz Crvenog križa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene