Crna Gora
Crna Gora Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Vlada je uvažila zahtjeve turističkih radnika te državljanima Rusije i Azerbejdžana dopustila ulazak u Crnu Goru.


Crna Gora u utorak je otvorila svoje granice za državljane Ruske Federacije i Azerbejdžana kako bi pomogla svoju turističku djelatnost koja ove godine zbog koronakrize bilježi ogromne gubitke.

Vezani članci Koronavirus u svijetu - 1 Više od 1700 studenata u prisilnoj karanteni, policija čuva zgrade: "Mnogi imaju simptome, ali ne mogu izaći na testiranje" Koronavirus, ilustracija Najviše novih slučajeva u Zagrebu i Dalmaciji, loše vijesti stigle i iz Slavonije. Korona u sve više domova za starije diljem Hrvatske

Vlada je uvažila zahtjeve turističkih radnika i državljanima Rusije i Azerbejdžana dopustila ulazak u Crnu Goru, a da pritom ne moraju ispunjavati nikakve posebne uvjete, poput negativnog testa na koronu ili obvezne samoizolacije.

Takozvani „operativni stožer za turističku privredu“ iste uvjete za ulazak u Crnu Goru zatražio je i za stanovnike država Zapadnog Balkana, no crnogorska će vlada tu odluku donijeti tek nakon što dobije mišljenje zdravstvenih vlasti o epidemiološkom riziku koji bi nastao otvaranjem granica za države regije.

Sagledavajući epidemiološku situaciju u državama okruženja, i naročito pouzdanost i relevantnost dostupnih podataka, kao i potrebe turističke privrede i nacionalne interese Crne Gore, ocijenjeno je da nema smetnji za liberalizaciju ulaska ruskih i azerbejdžanskih državljana, dok je odluka o državljanima iz zemalja okruženja prolongirana dok Institut za javno zdravlje ne dostavi procjenu epidemiološkog rizika za Crnu Goru, i to za svaku državu pojedinačno, priopćeno je iz crnogorske vlade.

Turistička sezona u „debelom“ minusu

Turistički promet u Crnoj Gori ovog je ljeta manji za 90 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, priznaje direktorica crnogorske Turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, ali ona vjeruje da omogućavanje dolazaka turista iz Rusije i Azerbejdžana, uz skoru uspostavu zračnog prometa, može pokrenuti turistički promet s tih tržišta i ublažiti posljedice na turističku privredu.

“Naše su granice otvorene, a vjerujem da će se uskoro uspostaviti promet, a onda u kolovozu i rujnu možemo očekivati određeni turistički promet s tog tržišta i neko ublažavanje svih ovih posljedica”, rekla je Radak Kukavičić za RTCG podsjećajući da u kolovozu i rujnu 2019. Crna Gora zabilježila milijun i pol noćenja turista iz Rusije.

Crna Gora posljednjih sedam dana bilježi pad broja aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, što je posljedica sve manjeg broja novooboljelih i rasta broja izliječenih. U toj zemlji virusom COVID-19 trenutačno su zaražena 1562 pacijenta, a izliječilo se njih 1372. U drugom valu koji je počeo sredinom lipnja od koronavirusa preminule su 43 osobe.