Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Bit će sve gore''

Nikad zabilježeno u povijesti: Cijene nafte na američkom tržištu pale u minus

Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP
Cijene nafte pale su u minus. Takva situacija nije još nikada zabilježena. Razlog tako drastičnog pada cijena je nedostatak skladišta za naftu.

Cijena nafte u ponedjeljak prvi put su pale ispod 0 dolara. Cijena referentnog američkog brenda nafte West Texas Intermediate (WTI) danas je pala na -37 dolara po barelu, piše CNN. Razlog tome je nedostatak skladišta za naftu koje je sada na tržištu puno više nego što postoji potražnja.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Urednik newslettera o tržištu nafte Stephen Schork kazao je kako je predvidio da će nedostatak skladišta u iduća dva tjedna dovesti do problema.

"Od sad će biti sve gore. Sve više ljudi ostaje bez posla pa ih sve manje vozi. Potražnja za gorivom će padati čak i u ljetnim mjesecima kada je inače na vrhuncu. Vrhunca ove godine neće biti", rekao je Schrok, prenosi Financial Times.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za svibanjske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule. Prosječna cijena WTI sirove nafte po barelu iznosila je 57 dolara u 2019., a 64 dolara u 2018.

Problem fizičke isporuke uvelike utječe na pad cijene, te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Cijena WTI nafte po barelu za lipanjske ugovore je preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto te se prodaje za oko 25 dolara po barelu.

Padu cijena nafte pridonijela je pandemija koronavirusa zbog koje su blokirani određeni sektori gospodarstva, te cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

Članice skupine OPEC+, što je OPEC proširen sa još 10 članica među kojima je i Rusija, dogovorili su se da će smanjiti proizvodnju za 9,7 milijuna barela po danu za svibanj i lipanj, čime je zaustavljena nekontrolirana saudijska i ruska proizvodnja, u sklopu cjenovnog rata.

Dionice najvećih naftnih kompanija padaju, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto u ponedjeljak.

 

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prošlu srijedu je upozorila da ograničenje opskrbe neće u potpunosti neutralizirati očekivani pad. (M. R./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene