Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Afp

Češka i Njemačka zabilježile su u posljednja 24 sata rekordne dnevne poraste broja novozaraženih od početka pandemije, objavljeno je u četvrtak, prenose agencije.


U Češkoj, državi od 10,7 milijuna stanovnika, potvrđeno je novih 9554 slučajeva zaraze, što je daleko najveći dnevni porast, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Dramatičan skok brojki u susjednoj zemlji, misle da znaju razlog visoke stope umrlih: "Naše je stanovništvo među najstarijima u Europi" Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić Kardinal Vinko Puljić pozitivan na koronavirus, ima blage simptome

Češka je jedna od zemalja u kojoj se epidemija koronavirusa najbrže širi. Od prvog zabilježenog slučaja u ožujku, u toj je zemlji potvrđeno 139.290 zaraza, a samo u listopadu potvrđena je gotovo polovica tog broja.

Njemačka je prijavila rekordan dnevni porast od 6638 novozaraženih, s čime je od početka pandemije zaraženo ukupno 341.223 slučaja, podaci su to Instituta Robert Koch (RKI) objavljeni u četvrtak.

Prijašnji njemački dnevni rekord bio je 6294 slučaja zabilježen 28. ožujka, prema podacima RKI-a. Prema podacima u četvrtak broj umrlih porastao je za 33 na ukupno 9710.

Po europskim standardima, Njemačka je dosad imala relativno niske stope zaraženih i umrlih, ali proteklih tjedana broj zaraženih je skočio.

Stoga je kancelarka Angela Merkel upozorila da bi, nastavi li se trenutni trend, moglo biti 19.200 zaraženih dnevno.