Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Afp

Češka i Njemačka zabilježile su u posljednja 24 sata rekordne dnevne poraste broja novozaraženih od početka pandemije, objavljeno je u četvrtak, prenose agencije.


U Češkoj, državi od 10,7 milijuna stanovnika, potvrđeno je novih 9554 slučajeva zaraze, što je daleko najveći dnevni porast, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Vezani članci Ilustracija Nagli skok brojki Srbiju doveo na korak do novog zatvaranja i izvanrednog stanja, ali i do prijepora u Stožeru Koronavirus u Srbiji, ilustracija Doniraju cjepiva drugima, a danima bilježe porast novozaraženih: ''Dosta su bili ležerni i odlazili tamo gdje nije potrebno''

Češka je jedna od zemalja u kojoj se epidemija koronavirusa najbrže širi. Od prvog zabilježenog slučaja u ožujku, u toj je zemlji potvrđeno 139.290 zaraza, a samo u listopadu potvrđena je gotovo polovica tog broja.

Njemačka je prijavila rekordan dnevni porast od 6638 novozaraženih, s čime je od početka pandemije zaraženo ukupno 341.223 slučaja, podaci su to Instituta Robert Koch (RKI) objavljeni u četvrtak.

Prijašnji njemački dnevni rekord bio je 6294 slučaja zabilježen 28. ožujka, prema podacima RKI-a. Prema podacima u četvrtak broj umrlih porastao je za 33 na ukupno 9710.

Po europskim standardima, Njemačka je dosad imala relativno niske stope zaraženih i umrlih, ali proteklih tjedana broj zaraženih je skočio.

Stoga je kancelarka Angela Merkel upozorila da bi, nastavi li se trenutni trend, moglo biti 19.200 zaraženih dnevno.