Grad Prag počastio je svoje građane večerom za stolom od 515 metara na Karlovu mostu kako bi proslavili popuštanje mjera, normalizaciju života i povratak gostiju.

Galerija


Uoči novog ublažavanja restrikcija zbog pandemije koronavirusa, koje stupaju na snagu 1. srpnja, građani Praga okupili su se u utorak navečer oko 500 metara dugačkog stola na Karlovu mostu. Pražani su pozvani da na ovu proslavu ponesu hranu i piće te da uz pjesmu i ples kažu zbogom epidemiji koronavirusa.

Vezani članci Ilustracija Imaju najveću smrtnost u Europi: Susjedima stiže cjepivo koje im je dosad bilo nedostupno Njemačka policija, ilustracija Njemačka u šoku nakon brutalnog ubojstva: Mladića ubio čovjek kojega je zamolio da stavi masku - ''Htio sam obraniti svoje pravo''

"Ovo je svojevrsna proslava da pokažemo da se ne bojimo i da nećemo ostati zaključani u svojim domovima. Most je dobra metafora, jer može okupiti različite ljude", kazao je organizator ovog događaja Ondrej Kobza.

Karlov most privlači brojne strane turiste i jedna je od najposjećenijih atrakcija Praga, no kako sada gotovo da nema turista, napokon su stanovnici češke metropole mogli uživati u njegovoj ljepoti.

Češka ima 10,7 milijuna stanovnika i bila je među prvim europskim zemljama koja je sredinom ožujka nametnula oštre restrikcije. Zbog toga je bila vrlo uspješna u borbi protiv epidemije koronavirusa, imala je 11.895 zaraženih osoba i 349 smrtnih slučajeva.

Vlakovima na odmor u Hrvatsku

Česi odlaze na odmor u Hrvatsku specijalnim vlakom nazvanim "Vlak za odmor". Prodano je već 30.000 karata.

"Ovaj prvi noćni vlak vrlo je komforan za putovanje. I 30.000 prodanih karata nešto je fantastično. Nisam ni sanjala da će tako biti kad smo počeli dogovarati ovaj projekt", rekla je Ljiljana Pancirov, češka veleposlanica u Hrvatskoj.