Čelnici zemalja G20 u četvrtak su poručili da im je "apsolutni prioritet" borba protiv novog koronavirusa i saniranje zdravstvenih, društvenih i gospodarskih posljedica pandemije, te su najavili ubrizgavanje 5 bilijuna dolara u svjetsko gospodarstvo, prenose agencije.

Galerija


Čelnici 20 vodećih ekonomija svijeta su na videokonferenciji poručili da su potpuno predani očuvanju financijske stabilnosti, oživljavanju gospodarskog rasta i obnovi povjerenja. Obećali su, stoji u zaključcima sastanka, u globalnu ekonomiju uložiti više od pet bilijuna američkih dolara.

Vezani članci Wuhan Wuhan bez novih slučajeva zaraze, pronađeno 300 asimptomatskih slučajeva Koronavirus, ilustracija Ova zemlja bilježi najveći porast novozaraženih u posljednja tri tjedna, svi su slučajevi uvezeni

"Ubrizgat ćemo više od pet bilijuna dolara u globalnu ekonomiju u sklopu zadanih fiskalnih, ekonomskih mjera i pozajmica za mala i srednja poduzeća kako bi se oduprijeli društvenim, gospodarskim i financijskim posljedicama pandemije", stoji u priopćenju nakon virtualnog sastanka kojim je predsjedala Saudijska Arabija.

Odlučni su, kako je rečeno, riješiti problem prekida globalnih kanala opskrbe te su zatražili od ministara financija i guvernera središnjih banaka da međusobno i s međunarodnim organizacijama redovito koordinaraju napore u donošenju akcijskog plana kao odgovora na pandemiju Covida-19.

To znači, ističe se u priopćenju, osmisliti i dostaviti "primjerenu međunarodnu financijsku pomoć".

Čelnici G20 također planiraju proširiti proizvodne kapacitete kako bi zadovoljili potrebe za povećanom količinom medicinske opreme. (Hina)