Prazne police, ilustracija
Prazne police, ilustracija Foto: Getty Images

Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti eksponencijalni rast smrtnosti od koronavirusa ako hitnom akcijom ne zaustavi brzo širenje drugog vala, upozorili su u ponedjeljak vodeći liječnici.


Velika Britanija službeno već ima najvišu stopu smrtnosti od koronavirusa u Europi, a u svijetu zauzima peto mjesto.

Vezani članci Život u epidemiji koronavirusa u Irskoj, ilustracija Zbog epidemije uvode najstrože mjere u Europi: Nema policijskog sata, ali putovanja unutar zemlje mogu zaboraviti Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Preminulo najviše osoba od početka epidemije. U jednoj županiji opet problem svadbe: "Velik broj pozitivnih na COVID ne zna izvor zaraze"

Istodobno, Britanija posuđuje goleme svote novca u pokušaju da ublaži gospodarske posljedice epidemije.

Međutim, novi slučajevi rastu po stopi od najmanje 6000 na dan u Britaniji, prema podacima unatrag tjedan dana, a broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih udvostručava se svakih osam dana i pritom sustav testiranja još ne funkcionira kako treba.

Upozorili na drastičan rast

Chris Whitty, vodeći dužnosnik britanske vlade zadužen za zdravstvo, te Patrick Vallance, glavni znanstveni savjetnik, upozoravaju ako se epidemija ne ograniči do sredine listopada broj novozaraženih narast će na 50.000 ljudi na dan.

"Ako se nastavi tim putem, broj smrti izravno izazvanih koronavirusom nastavit će rasti, moguće eksponencijalnom krivuljom, što znači da će se udvostručiti i udvostručiti te opet udvostručiti i ubrzo ćemo od doista malih broja imati vrlo velike brojeve", kaže Whitty.

"Ako ne učinimo dovoljno virus će eksplodirati i ako ne promijenimo smjer naći ćemo se u vrlo složenom problemu", rekao je.

Ograničenja ovog puta drugačija

Virus se širi svim područjima Ujedinjenog Kraljevstva, a manje od 8 posto populacije stvorilo je antitijela na virus, iako bi u Londonu taj postotak mogao biti 17, kaže Vallance.

Hitno su potrebni i brzina i djelovanje, kažu Vallance i Whitty. Zima se približava i COVID-19 će progoniti Britaniju još šest mjeseci, najmanje. Premijer Boris Johnson treba o tome u utorak govoriti javnosti.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da će ograničenja ovaj put biti drukčija. Vlada želi stati na kraj okupljanju, no škole i radna mjesta ostat će otvoreni.

Poluautonomne vlade Škotske, Walesa i Sjeverna Irska poduzele su akcije u svojim područjima. Tako je primjerice škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla da će gotovo sigurno nova ograničenja biti nametnuta. "Diljem Škotske dodatna ograničenja gotovo sigurno će biti uvedena u nekoliko idućih dana", rekla je Sturgeon.

I dok vlasti govore o mogućen uvođenju novih ograničenja u zemlji, posljednjih su dana na društvenim mrežama stanovnici Velike Britanije podijelili fotografije praznih polica u trgovinama. Iz jednog su trgovačkog centra poručili da se ne radi o paničnom kupovanju namirnica, već da su fotografije nastale u nedjelju poslijepodne kada ih nema tko napuniti, piše Daily Star. Ipak, dodaju da će ispitati situaciju.