Davor Božinović
Davor Božinović Foto: Pixell

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je sudjelovao na primopredaji 20 od ukupno 94 vatrogasna vozila u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“. Pritom nije mogao izbjeći pitanja o cijepljenju preko reda i najavama kako će Istarska županija zatražiti otvaranje kafića od 1. ožujka


Božinović je istaknuo kako su za nabavu vozila potpisana četiri ugovora s tri tvrtke, a vrijednost je oko 250 milijuna eura, od čega je 80 posto financirano iz fondova Europske unije.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Pristižu izvješća lokalnih stožera: Dobre vijesti iz županije koja je donedavno bila u lockdownu, drastično se smanjio udio novozaraženih Krešo Beljak u mladosti Još jedan političar po uzoru na Jandrokovića objavio fotografiju iz mladosti: ''Mišića nažalost nema, teretane su baš tada bile iz nepoznatog razloga zatvorene...''

"Učinili smo sve da ovim hrabrim i požrtvovnim ljudima omogućimo sve uvjete koji zaslužuju kako bi svoj humani posao obavljali na najbolji mogući način", rekao je Božinović i dodao kako je osigurana vrhunska oprema. 

Vozila će se uručiti javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz raznih hrvatskih županija, odabranima sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama kao dio adekvatnog i pravovremenog odgovora na krize i katastrofe. Nabava je sufinancirana sredstvima fondova Europske unije, putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Najavio je i sustav kojim će se građani upozoravati na rizike od katastrofe.

Božinović nije mogao izbjeći pitanja o cijepljenju preko reda i najavljenih kontrola.

"Znam da Ministarstvo zdravstva provodi kontrole tako da je to pitanje za njih. Nacionalni stožer tu je da se bavi propisivanjem epidemioloških mjera, to ne znači da sve sastavnice nisu nastavili s poslovima iz njihove nadležnosti", rekao je Božinović. 

Na pitanje koje će se mjere poduzeti ako se utvrdi da se netko cijepio prije reda, odgovorio je kako može samo načelno odgovoriti.

"Sve ovisi o tome što će se utvrditi", kazao je. 

Novinari su ga pitali je li mu sada žao što su se ministri cijepili.

"Sigurno je da su se okolnosti dostave cjepiva promijenile. U to vrijeme glavna zabrinutost bila je što se mali broj građana izjašnjavao da se želio cijepiti. Da je netko tada znao da će nastupiti takvi problemi, isticali bi taj problem, ali on tada nije bio prisutan", rekao je.  

Osvrnuo se i na najave Istarskog stožera kako će zatražiti da se terase u Istri otvoriti 1. ožujka.

"Epidemija nije nešto na čemu se trebaju bildati mišići prije lokalnih izbora, a regionalni stožeri ne smiju donositi blaže mjere i to oni dobro znaju", rekao je.