Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pranje novca

Nevjerojatna i drska muljaža u BiH: Restauratori, malinari i proizvođač dizala nabavljali testove za COVID-19 i respiratore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su mediji otkrili da je tvrtka za restauriranje namještaja posredovala u kupnji testova na koronavirus, a poljoprivredna zadruga nabavila respiratore iz Kine, u utorak su u BiH dvije građevinske tvrtke prijavljene za prijevaru jedne europske tvrtke u nabavi zaštitne medicinske opreme za COVID-19.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su državnom Tužiteljstvu BiH prijavili dvije osobe i dvije tvrtke zbog sumnje da su prali novac preko poslova nabave zaštitne opreme te tako oštetili jednu tvrtku iz Europske unije. Pri tome su počinili i kaznena djela prijevare i prijevare u gospodarskom poslovanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Situacija daleko od dobre Županija u BiH osma u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji zaraženih koronavirusom Slika nije dostupna Bila je svjesna i komunikativna Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice

Informaciju su o ovoj prijevari u SIPA-i dobili putem međunarodne suradnje s nadležnim tijelima iz inozemstva.

Iz SIPA-e su pojasnili da se radi o dvije tvrtke i dvije osobe s područja Gračanice i Zavidovića, u sjevernom dijelu BiH. Mediji pak navode da je osnovna djelatnost ovih tvrtki proizvodnja i ugradnja dizala te proizvodnja i ugradnja elektroinstalacija.

Ova afera je otkrivena nakon što su u ponedjeljak objavljene sumnje da je poljoprivredna zadruga Srebrena malina iz Srebrenice sudjelovala u nabavi 100 respiratora iz Kine koji su skuplji od onih iz Europske unije.

S obzirom na izvanredno stanje u Federaciji BiH zbog epidemije koronavirusa, medicinsku opremu moguće je kupiti izravnom pogodbom i bez javnog natječaja, što je bio slučaj i sa spornim respiratorima, navode lokalni mediji.

Poljoprivredna tvrtka kupila stotinu respiratora

Tužitelji u Sarajevu otvorili su u ponedjeljak istragu nakon što su mediji objavili da je poljoprivredna tvrtka po narudžbi vlasti kupila stotinu respiratora za liječenje oboljelih od COVID-19.

Vlada Federacije BiH izdvojila je iz proračuna za to izdvojila 5,3 milijuna eura, a prvih osamdeset aparata stiglo je u Sarajevo iz Kine proteklog vikenda.

Naknadno se ispostavilo da je dobavljač respiratora tvrtka "Srebrena malina" iz Srebrenice registrirana za uzgoj te preradu voća i povrća, prenosi portal Klix.

Plaćeni skuplje od onih na zapadu

Kineski respiratori plaćeni su oko pedeset tisuća eura po komadu, dok oni zapadnih proizvođača na tržištu stoje između 35 i 40 tisuća eura.

Tek jučer ova je zadruga dobila odobrenje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za uvoz medicinske opreme, a verifikacijski laboratorij za medicinsku opremu Verlab iz Sarajeva naveo je kako se nabavljeni respiratori ne koriste u klinikama, nego u vozilima hitne pomoći, te da Srebrena malina nije ovlaštena za njihovo servisiranje.

Ranije je u sumnjivim nabavama testova za otkrivanje koronavirusa sudjelovala kompanija Cubicus koja se bavi poslovima restauriranja namještaja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene