Žena iz plemena Warao
Žena iz plemena Warao Foto: Afp

Testiranje dvomjesečne bebe iz starosjedilačkog plemena Warao koje je iz Venezuele izbjeglo u Brazil pokazalo je da je pozitivna na novi koronavirus, objavio je u srijedu ured gradonačelnika brazilskog grada Manausa.


Pripadnici plemena Warao počeli su pristizati u Brazil 2018. godine u bijegu od ekonomske krize u Venezueli, gdje su živjeli na području delte rijeke Orinocco.

Vezani članci Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda'' Sjednica Vlade - 5 Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja"

U skloništima u Manausu, glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas, danas ih živi šestotinjak.

Socijalni radnici koji su selili obitelji u nove objekte kako bi izbjegli prenapučenost u vrijeme epidemije koronavirusa utvrdili su da je dvomjesečna beba prehlađena te su je prije 12 dana zajedno s majkom odveli u bolnicu.

Ne zna se kako je beba zaražena

Testovi su u ponedjeljak pokazali da je pozitivna na koronavirus.

Nije poznato kako se beba zarazila virusom, stoji u priopćenju ureda gradonačelnika Manausa. Otac je izoliran, a ostali su pripadnici plemena Warao pod nadzorom, dodaje se.

Zdravstveni stručnjaci i antropolozi upozorili su da bi pandemija mogla desetkovati 850 tisuća pripadnika starosjedilačkih plemena jer nemaju imunitet na bolesti iz vanjskog svijeta i žive u stanovima u kojima nije moguće održavati razmak među ljudima.

Preminuo dječak iz plemena Yanomami

Zdravstvena služba za pripadnike starosjedilačkih plemena do sada je prijavila tri smrtna slučaja od zaraze koronavirusom, uključujući 15-godišnjeg dječaka iz plemena Yanomami u brazilskoj saveznoj državi Roraima, koja graniči s Venezuelom.

Manaus, grad s dva milijuna stanovnika u srcu amazonske prašume, posebno je teško pogođen pandemijom. U cijeloj brazilskoj saveznoj državi Amazonasu broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom udvostručen je u pet dana zaključno sa srijedom i od bolesti je umrlo 105 ljudi, navodi brazilsko ministarstvo zdravstva.

Zdravstveni sustav ne može se nositi s naglim rastom broja oboljelih i svi su kreveti i respiratori u odjelima intenzivne njege već zauzeti, dodaje Reuters. (Hina)