Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju porast nezaposlenosti

Austrijski kancelar Kurz o krizi zbog koronavirusa: "Trajat će jako dugo i svijet će nakon nje biti potpuno drukčiji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu da će iznimna situacija u zemlji nastala zbog koronavirusa potrajati "jako, jako dugo", istaknuvši da će "svijet nakon nje biti potpuno drukčiji".

Austrija, zemlja s 8,8 milijuna stanovnika u kojoj je potvrđen 1.471 slučaj Covida-19 od ponedjeljka je u gotovo potpunoj izolaciji a gospodarska djelatnost se održava na "najnižoj razini", rekao je predsjednik vlade u razgovoru za mrežu Krone.tv.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Posljedice pandemije "zaokupljat će nas još mjesecima", upozorio je, obećavši da će vlada "činiti sve kako bi pomogla poduzećima i zajamčila radna mjesta". Čelnik austrijskih konzervativaca koji vlada zajedno sa Zelenima, priznao je da ova kriza dovodi u pitanje model globalizacije i da će utjecati na to "kako se ponašamo jedni prema drugima i kako živimo".

Ujedno je izrazio žaljenje što u Europskoj uniji "solidarnost ne funkcionira kada stvari postanu ozbiljne". Austrija je i sama bila na meti kritike susjedne Italije kada je prošlog tjedna iznenada zatvorila granicu s tom zemljom.

Nezaposlenost će porasti

Čelnica državne agencije za zapošljavanje (AMS) u Beču upozorila je u srijedu da će nezaposlenost "snažno porasti" pošto je samo u ponedjeljak 450 tvrtki podnijelo zahtjev za otpuštanje dijela radnika. Austrija, jedna od najbogatijih europskih zemalja, imala je 2019. stopu rasta od 1,6 posto, što je više od prosjeka EU-a. Zemlja je 2018. i 2019. ostvarila proračunski suficit od 0,7 posto.

Ministar financija Gernot Bluemel predvidio je u srijedu da će zemlja ove godine imati deficit od barem 1 posto BDP-a. Austrija je prošlog tjedna objavila da je izdvojila 4 milijarde eura kako bi spriječila nesolventnost poduzeća, potaknula zadržavanje radnika na svojim radnim mjestima i pomogla samostalnim djelatnostima u borbi s Covidom-19.

Danas je vlada priopćila da je namijenila do 38 milijardi eura ukupno za potporu gospodarstvu. "Nedvojbeno smo suočeni s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata", rekao je vice kancelar Werner Kogler, iz redova Zelenih, dodajući da će ekonomske posljedice pandemije biti veće od onih financijske krize 2008. godine. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene