Austrija se sprema ponovno otvoriti mnoge sektore javnog života u svibnju, kad izađe iz jednog od najgorih razdoblja od početka pandemije.

Galerija


Kancelar Sebastian Kurz najavio je u utorak osnivanje povjerenstva koje se sastoji od predstavnika savezne vlade, provincija i općina. "Važno je pažljivo i na vrijeme pripremiti korake za popuštanje mjera", rekao je i dodao da će "veća procijepljenost koja se očekuje za osobe starije od 65 godina u travnju vjerojatno olakšati situaciju u bolnicama".

Vezani članci Turisti na otoku Pagu, ilustracija Tvrda kohabitacija korone i turizma: Europske se destinacije bore za svakog gosta, Hrvatskoj su prvi udarac zadali susjedi! Ilustracija Njihov predsjednik prijeti zatvorom svima koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa: ''Ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu''

Vicekancelar Werner Kogler govorio je o "posljednjim teškim tjednima" koje još uvijek treba prevladati.

Istodobno, mjere zatvaranja u tri istočne savezne pokrajine, Beču, Gradišću i Donjoj Austriji, produljene su do 18. travnja zbog popunjenosti jedinica intenzivne njege.

"Doživljavamo očekivanu, ali problematičnu situaciju", rekao je Kurz o sedmodnevnoj stopi incidencije u Austriji od oko 235 novih infekcija na 100 000 stanovnika. "Međutim, situacija se po regijama u Austriji jako razlikuje", rekao je i dodao da je "regionalno koordinirani pristup model uspjeha".

Istaknuo je i da bi kulturni sektor, gastronomija, turizam i sport trebali imati koristi od prvih koraka koje će donijeti što se tiče popuštanja mjera zatvaranja. Kurz, koji je nedavno kritizirao distribuciju cjepiva u EU, trenutno je zadovoljan napretkom kampanje cijepljenja u Austriji.

Od pet milijuna građana koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje i spremni su ih primiti, svaki četvrti je sada zaštićen. Očekuje se veliki napredak čim se cijepe i 50-godišnjaci, što je planirano za svibanj.