Cjepivo AstraZenece
Cjepivo AstraZenece Foto: Afp

Australija je u srijedu najavila da će od Europske unije zatražiti deblokadu izvoza više od tri milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, testirajući tvrdnju Brisela da ne blokira isporuku cjepiva toj zemlji.


Europska unija u utorak je osporila tvrdnju da blokira isporuke cjepiva Australiji, koja dramatično zaostaje u planu cijepljenja, dodajući da nije odgovorna za činjenicu da se AstraZeneca ne drži dogovorenih obaveza prema drugim zemljama.

Vezani članci Ana Tuškan Sindikat učitelja o odazivu prosvjetara na cijepljenje: ''Ova neorganizacija i raspad sustava podsjećaju na 'A je to"' Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš zahvalio zagrebačkim obiteljskim liječnicima: "Ostvarili su 98 posto odaziva prijavljenih i osigurali cjepivo"

Australski premijer Scott Morrison rekao je kako je EU zatražila da Australija povuče zahtjeve za dozvolu izvoza tog cjepiva, a da su pisma u kojima su zahtijevali dopremu cjepiva ostala neodgovorena.

Morrison je kazao da će, ako EU sada pokazuje volju da pusti dopremu cjepiva, opet zatražiti deblokadu isporuke 3,1 milijuna doza Australiji. Prema planu isporuke, tih 3.1 milijuna doza cjepiva trebale su biti u Australiji krajem ožujka.

"Mi očito želimo tih tri milijuna doza", kazao je Morrison novinarima u Canberri.

Milijun doza će donirati

Morrison je najavio da će Australija, ukoliko EU dozvoli izvoz cjepiva, jedan milijun doza donirati Papui Novoj Gvineji, koja se bori s epidemijom i rastućim brojevima zaraženih.

Europska unija prošlog je mjeseca, na zahtjev Italije, blokirala isporuku 250 tisuća doza AstraZenecinog cjepiva Australiji, pozivajući se na nestašicu cjepiva u Europi.

Kasnije je odbila zahtjev Australije da ponovno ispitaju odluku o blokadi, što je prvi slučaj takvog odbijanja otkako je EU uspostavila mehanizam nadzora protoka cjepiva krajem siječnja.

Spor oko nabave cjepiva između Australije i EU podvlači se s masivnom nestašicom AstraZenecinog cjepiva diljem Unije i utjecajem koji bi imao izvoz bilo kojeg cjepiva na zemlje koje su također naručile doze.

Australska vlada je za propast plana cijepljenja u toj zemlji okrivila zastoj u isporuci 3.1 milijuna doza cjepiva AstraZenece koja su joj trebala biti dostavljena krajem ožujka.