Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon trosatnog sastanka

Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara: ''Imamo dosta problema na terenu, svakodnevno nam stižu upiti"

Anica Prašnjak
Anica Prašnjak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anica Prašnjak Anica Prašnjak Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Anica Prašnik i Barbara Štrbac - 2 Anica Prašnik i Barbara Štrbac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anica Prašnik i Barbara Štrbac - 3 Anica Prašnik i Barbara Štrbac - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anica Prašnjak Galerija 1/5 >>
Više od tri sata trajao je sastanak sindikata javnih i državnih službenika s predstavnicima Vlade. O sastanku sindikalista i Vlade u Dnevniku Nove TV govorila je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestra -medicinskih tehničara Anica Prašnjak. S njom je razgovarala reporterka Barbara Štrbac.

Anica Prašnjak, predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara, za Dnevnik Nove TV kazala je da održan konstruktivan sastanak predstavnika sindikata i Vlade, na kojem je svaki sindikat iznio u kakvim uvjetima članovi rade tijekom epidemije.

''Svega smo se dotaknuli i očekujemo od Vlade sljedećih nekoliko dana ili tjedana da se nađemo ponovno i vidimo što je sve na stolu jer danas nekakvih konkretnih traženja nije bilo, osim razgovora o materijalnim pravima, regresu, božićnici, osnovici povećanja od dva posto'', rekla je Prašnjak.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić rezanje zasad neprihvatljivo Okončan sastanak sindikata javnih službi i Vlade: "Ovo ne radi nijedna zemlja u EU-u. To bi sada donijelo samo štetu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz ministarstva poziv na sastanak Sindikati zdravstva: ''Sada uopće nije trenutak da se smanjuju plaće. Druge države ih povećavaju''

Dodaje da Vlada ne može jednostrano ukinuti materijalna prava zdravstvenim djelatnicima. ''Svi kolektivni ugovori imaju svoju pravnu zaštitu, tako i temeljni kolektivni ugovor i granski ugovor. Zna se kako ide procedura pregovaranja, mijenjanja članaka, potpisivanja tijela. Sve to ima proceduru koja se ne može od danas do sutra samo tako riješiti jednostranom odlukom Vlade'', ističe Anica Prašnjak.

Pozvala na poštivanje ugovora

Na pitanje o prekovremenim satima zdravstvenih djelatnika kojima prekovremeni rad nije obračunat u plaću, Prašnjak kaže da o tome na sastanku s Vladom nije bilo previše govora, no spominjalo se i tu temu.

''Svakodnevno imam upita iz cijele Hrvatske od naših članova koji imaju problema s godišnjim odmorima, s tim da se nekoga šalje na novi godišnji odmor, a upitan je regres. Zatim s prekovremenim satima koji se na neki način obračunavaju ili se obračunavaju kao COVID-19 ili kao obični. Imamo dosta problema na terenu i nepoštivanja kolektivnog ugovora'', kazala je.

Pozvala je nadležne institucije i ravnatelje bolnica da se pridržavaju kolektivnih ugovora.

Kazala je da se zasad ne razmišlja o nekim akcijama, s obzirom na epidemiju koronavirusa. ''Sada treba razmišljati da se zaštiti interes i nas zaposlenika i da se zaštiti naše građane'', rekla je Prašnjak.

Na pitanje postoji li šansa da se, u slučaju da dođe do smanjenja plaća u javnim službama zdravstvo iz toga izuzme, kazala je da se i o tome razgovaralo na sastanku s predstavnicima Vlade.

''Dali smo naglasak na naš obol na prvoj crti, a hoćemo li biti izuzeti, to je na Vladi da pokaže ovaj put svoje raspoloženje prema tim službama'', zaključila je Anica Prašnjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene