Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti za odabir televizora

Koji televizor kupiti? Shopguru.hr donosi kratki vodič i savjete za odabir televizora

PR
PR Foto: PR
Danas se na tržištu nalaze različiti modeli i to većinom smart televizora, ali različitih tehnologija. Koji televizor kupiti?

Kupnja televizora velika je odluka i nije nimalo lagana. Prije nego što provedete vrijeme gledajući televizor, izdvojite vrijeme kako biste odabrati pravi model za sebe. Sve modele možete pretražiti na Shopguru.hr kategoriji TV.


Danas se na tržištu nalaze različiti modeli i to većinom smart televizora, ali različitih tehnologija. Koji televizor kupiti?


7 koraka za odabir najboljeg modela televizora:
• dimenzije televizora
• rezolucija zaslona (ekrana)
• montaža na zid
• tehnologija
• ulazi i priključci
• namjena
• cijena i jamstvo

 

Dimenzije televizora


Odaberite pravilnu veličinu zaslona, danas su na tržištu dostupni modeli televizora od 32 do više od 100 inča. Koji televizor kupiti, koje veličine zaslona? Najprije uzmite metar i izmjerite dimenzije mjesta na koje planirate postaviti televizor. Dimenzije ekrana računa se prema duljini dijagonale TV ekrana od donjeg kuta do gornjeg kuta na drugoj strani. Kod odabira dimenzija televizora važna je i udaljenost na kojoj ćete sjediti od televizora. Preporuka je da veličina zaslona bude otprilike dvostruko veća od udaljenosti između televizora i mjesta gledanja. Znači, za TV od 40 inča (101 centimetar) neka udaljenost bude barem 2 metra od TV-a. Veći ekrani nisu uvijek bolji osobito kada je riječ o televizorima.

Dimenzije televizora:
55 inča - standardna dimenzija, idealna za dnevne sobe ili stan
65 inča - veće dnevne sobe ili prostorije
75 inča - velike prostorije i za one koji traže kino iskustvo gledanja


Rezolucije zaslona - Full HD ili 4K?

Rezolucija znači broj piksela na ekranu televizora. Kod odabira novog televizora vodite računa o rezoluciji zaslona.

Moderni televizori dolaze u varijantama:
1080p 'Full HD' (1.920 x 1.080 piksela rezolucije)
4K 'UHD' (3.840 x 2.160 piksela rezolucije)
8K '8K UHD' (7.680 x 4.320 piksela rezolucije).

Znači, razlika je u broju piksela. 4K televizori imaju oko četiri puta veći broj piksela od 1080p ekrana, a 8K televizori imaju oko četiri puta više od 4K modela, odnosno 16 puta više od 1080p. Međutim, više piksela ne znači i bolju sliku. Naime, teško ćete vidjeti razliku između 4K i 8K televizora, jedino ako ih gledate s velike udaljenosti. Koji televizor kupiti 4K ili 8K? Preporuka je televizor 4K rezolucije.

PR PR (Foto: PR)

Montaža na zid


Koji televizor kupiti ovisi i o tome želite li ga monitrati na zid ili ne. Ako ste odlučili monitrati TV na zid tada vodite računa da TV mora biti ravno uz zid i tada je bolje izabrati nešto veće dimezije zaslona. Pogledajte izbor TV nosača. Izaberite one televizore koji su dizajnirani za upotrebu s nosačima ultra niskog profila, izaberite nosač koji ima naznačeni VESA standard. Osim toga treba voditi računa i o kutu gledanja televizora. Izaberite mjesto na zidu za postavljanje televizora gdje ćete imati najbolji kut gledanja.

Tehnologija - LCD, LED, QLED ili OLED TV?


LED TV je samo specifična vrsta LCD televizora koji koristi zaslon s tekućim kristalima (LCD) za kontrolu gdje se svjetlo prikazuje na zaslonu. Stariji LCD televizori koristili su fluorescentne lampe s hladnom katodom (CCFL) za osvjetljavanje, dok su LED LCD televizori koristili niz manjih, učinkovitijih svjetlećih dioda (LED) za osvjetljavanje zaslona. Budući da je tehnologija napredovala, svi LCD televizori sada koriste LED svjetla i smatraju se LED televizorima.


OLED televizori daju savršenu crnu boju i beskonačan omjer kontrasta. Nude neusporedivo dobre kutove gledanja u odnosu na ostale LED televizore. Bez obzira gdje sjedili u prostoriji dobit ćete najbolju mogući kvalitetu slike.

QLED televizori su LCD televizori samo s LED osvjetljenjem. Prepoznatljivost QLED televizora je po visokoj svjetlini koju pružaju i time daju prepoznatljivu kvalitetu boje i slike.

PR PR (Foto: PR)

 

Ulazi i priključci


Većina televizora dolazi s tri HDMI ulazom, optičkim izlazom zvuka i mogućnosti spajanja na internet. Nemojte kupovati televizore koji nemaju barem jedan HDMI priključak i ARC (Audio REturn Channel) HDMI priključak. HDMI priključak omogućuje video stream sa super niskom latencijom u 4K rezoluciji. Svi kvalitetni modeli televizora bi ga trebali imati. ARC HDMI priključak omogućuje jednostavno povezivanje modernih zvučnih traka i prijemnika.


Igranje igrica


Koji televizor kupiti ovisi i o njegovoj namjeni. Ako planirate igrati igrice na televizoru tada vodite računa na brzini osvježavanja i kašnjenju unosa. Većina standarnih modela televizora ima brzinu osvježavanja od 60 sličica u sekundi, što znači da zaslon prikazuje 60 slika na ekranu u sekundi. Igraće konzole mogu podržati i do 120 slika u sekundi. Kašnjenje unosa je vrijeme potrebno da se vaše kretnje registriraju na zaslonu. Što je kašnjenje niže to je bolje. Većina novih modela ima oko 15 milisekundi uzalnog kašnjenja.

Cijena i jamstvo


I na kraju odredite budžet koji želite izdvojiti za kupnju novog televizora. Cijene televizora kreću se od 100 do 10.000,00 eura. Nemojte štedjeti na kupnji novog televizora. Kako biste bili sigurni da ste kupili najbolji televizor vodite računa i o tome koliko godina je jamstvo na pojedini model televizora. Na platformi Shopguru.hr možete pretraživati i prema rasponu cijene.


Kako bismo vam olakšali koji televizor kupiti izabrali smo 10 modela televizora. Provjerite našu ponudu i kupite televizor najbolji za svoje potrebe. Pogledajte naš izbor “top TV modela”.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene