Konferencija za medije DIP-a povodom rezultata izbora za EU parlament - Ana Lovrin, Đuro Sessa
Konferencija za medije DIP-a povodom rezultata izbora za EU parlament - Ana Lovrin, Đuro Sessa Foto: Dalibor Urukalovic

Državno izborno povjerenstvo na konferenciji za medije izvijestilo je o rezultatima glasanja za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.


Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izvijestio je kako je tijekom izbornog dana bilo manjih nepravilnosti, ali su one rješavane odmah.

Vezani članci Otvaranje kutija nakon izbora Restart koalicija i Domovinski pokret izbore zaključili s minusom, pet stranaka nije ni dostavilo financijska izvješća Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Do 19 sati u DIP stiglo 29 lista za europske izbore: "Vrata su otvorena, mogu doći i nenajavljeno"

''Nepravilnosti su bile manjeg značaja i nisu utjecale na izborni proces. Sve su se rješavale odmah i sa zadovoljstvom možemo reći da su izbori prošli proceduralno perfektno. Eventualni prigovori počinju teći od ponoći do 29. svibnja. DIP ima 48 sati da odluči o žalbama, a onda počinju rokovi za žalbe i odluku Vrhovnog suda'', rekao je Sessa.

Naglasio je da u Hrvatskoj postoji visok stupanj demokratske svijesti te da su tome doprinijeli birači i svi koji su u izborima sudjelovali.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, istaknuo je da je zabilježeno kako se na društvenim mrežama pozivalo na glasanje za određene kandidate, a pojedine televizijske kuće reprizirale su programe koji su u sebi imali sadržaj kampanje.

''Pitanje izborne šutnje ne bi trebalo biti top-tema sad nakon izbora. To bi trebalo biti za raspravu i o tome treba odlučiti zakonodavac. Mislim da u prostoru velikih medijskih mogućnosti, ona ovakva kako je sada postavljena nema veći smisao, ali trebalo bi napraviti komparativne analize i vidjeti kako to funkcionira u drugim zemljama'', kazao je Sessa.

Dinamova lista za prodaju: Dva najizglednija kandidata za odlazak i veliku zaradu