Konferencija za medije DIP-a povodom rezultata izbora za EU parlament - Ana Lovrin, Đuro Sessa (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Konferencija za medije DIP-a povodom rezultata izbora za EU parlament - Ana Lovrin, Đuro Sessa (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Državno izborno povjerenstvo na konferenciji za medije izvijestilo je o rezultatima glasanja za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.


Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izvijestio je kako je tijekom izbornog dana bilo manjih nepravilnosti, ali su one rješavane odmah.

Vezani članci SDP i HDZ u noći europskih izbora (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Podvukli su crtu nakon euroizbora: HDZ u plusu, SDP u debelom minusu - evo koliko su potrošili Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Do 19 sati u DIP stiglo 29 lista za europske izbore: "Vrata su otvorena, mogu doći i nenajavljeno"

''Nepravilnosti su bile manjeg značaja i nisu utjecale na izborni proces. Sve su se rješavale odmah i sa zadovoljstvom možemo reći da su izbori prošli proceduralno perfektno. Eventualni prigovori počinju teći od ponoći do 29. svibnja. DIP ima 48 sati da odluči o žalbama, a onda počinju rokovi za žalbe i odluku Vrhovnog suda'', rekao je Sessa.

Naglasio je da u Hrvatskoj postoji visok stupanj demokratske svijesti te da su tome doprinijeli birači i svi koji su u izborima sudjelovali.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, istaknuo je da je zabilježeno kako se na društvenim mrežama pozivalo na glasanje za određene kandidate, a pojedine televizijske kuće reprizirale su programe koji su u sebi imali sadržaj kampanje.

''Pitanje izborne šutnje ne bi trebalo biti top-tema sad nakon izbora. To bi trebalo biti za raspravu i o tome treba odlučiti zakonodavac. Mislim da u prostoru velikih medijskih mogućnosti, ona ovakva kako je sada postavljena nema veći smisao, ali trebalo bi napraviti komparativne analize i vidjeti kako to funkcionira u drugim zemljama'', kazao je Sessa.

Dinamova lista za prodaju: Dva najizglednija kandidata za odlazak i veliku zaradu