Obavijesti Video Pretražite Navigacija
različita problematika

Dnevnik Nove TV doznaje kakvim temama se bave kandidati za europske izbore

Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr)
Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miro Bulj Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Na razini cijele Europske unije glavne teme su migracije, terorizam, ekonomska situacija, javne financije i nezaposlenost. Kampanje u Hrvatskoj uglavnom su pak orijentirane na domaće probleme.

HDZ-ovci su u kampanji od Slavonije pa sve do Dubrovnika. Za HDZ-ovu europsku veteranku dvojbe nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neće biti izbora Nakon Jakovčića još jedan istarski župan ide u Bruxelles: Doznajemo tko će zamijeniti Valtera Flegu Vjekoslav Đaić razgovara s Ružom Tomašić (Foto: Dnevnik.hr) U EP idu i Amsterdamska i Živi zid Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić

Glavna tema je sigurnost. "Želimo da Hrvatska što prije uđe u Schengenski prostor i tom činjenicom bismo bili jednaki kao i svi ostali građani. Naravno, i u Eurozonu kad se ispune kriteriji, ali prije svega nam je važna sigurnost naših građana, obrana naših granica, solidarnost, ekonomski rast, nova radna mjesta", smatra Dubravka Šuica.

SDP-ovi će se kandidati, kažu, fokusirati na ravnopravnost Hrvatske u Uniji. "Borba za europske standarde i to na svim područjima. Ušli smo, izborili smo se za ulazak u EU, sada je vrijeme da EU sa svojim standardima uđe u Hrvatsku. I kada to kažem - mislim na standarde mirovina, na standarde minimalne plaće, na standarde primarne zdravstvene zaštite, na standarde ljudskih prava, zaštite okoliša", poručuje SDP-ov kandidat Joško Klisović.

U Amsterdamskoj koaliciji svi će se baviti temama koje najbolje poznaju. Zoran Bahtijarević posvetit će se sportu za mlade, problemima osoba s posebnim potrebama, strukovnom obrazovanju i naravno - zdravstvu. "Ako možemo imati deterđente i automobile, što smo nedavno postigli, iste kvalitete za sve građane Europe treba stremiti ka zdravstvenoj njezi za svu djecu pa u krajnjem slučaju i sve građane Europe koja bi bila jednako dostupna u svim dijelovima Europe", kazao je Bahtijarević.

Most želi da se i u europskim institucijama čuje glas malog čovjeka. "Naše su teme obični čovjek, naš seljak, težak, poljoprivrednik, ribar, naš brodograditelj koji je zaboravljen otkad smo ušli u EU, a vidimo i demografske mjere da su 2/3 Hrvatske zaboravljene", smatra Mostov Miro Bulj.

Na probleme u brodogradnji usredotočit će se i lista Radničke fronte i SRP-a. Protiv su neoliberalne Europe. "Mi u ovim uvjetima se ne možemo razviti. Krupni kapital se drži bogatih zemalja centra. Mi ovdje služimo kao jeftina radna snaga za europske bogate države i kao mjesto za plasiranje njihovih proizvoda", tvrdi Katarina Peović, kandidatkinja liste Radničke fronte i SRP-a.

Pokret za modernu Hrvatsku radit će na tome da Hrvatska bolje ekonomski iskoristi svoj strateški položaj, ali ujedno i upozorava: "Mi smo već sad ostali bez izvora pitke vode koji su pretežito u stranom vlasništvu. Od 2020. godine stranci mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta i mi želimo zaštititi hrvatske interese i interese hrvatskih poljoprivrednika".

Zelena lista želi pomoći građanima u borbi protiv interesa pojedinaca. Fokusirani su na budućnost i ono što ostavljamo generacijama iza nas. "Slogan zelene liste je 'Reciklirajmo otpad, a ne prošlost'. Želimo staviti naglasak na sve teme održivog razvoja i zaštite okoliša, energetske obnove zgrada, ali i obnovljivih izvora energije, zdrave prehrane, brige o kućnim ljubimcima te normalno, gospodarenju otpadom sukladno svim normama EU", poručuju iz Zelene liste.

Građanima poručuju - izađite na izbore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene