Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ljevaonici Metal Producta u Zagrebu izliveno je zvono koje će zvoniti u čast dolaska Pape Franje u Sarajevo.


Za skorašnji posjet Pape Franje Sarajevu u Ljevaonici umjetnina, zvona i obojenih metala 'Metal Product' u Zagrebu je izliveno zvono teško 320 kilograma.

Dar je to obitelji Šafran i Tržec svečanom misnom slavlju koje će predvoditi Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve u gradu na Miljacki. Nakon završetka pohoda svetog Oca, zvono će biti trajan poklon crkvi Svetog Ignacija u naselju Grbavica u Sarajevu .

Vezani članci Papa Franjo Papa shrvan stravičnim otkrićem masovne dječje grobnice, izravna isprika ipak izostala Slika nije dostupna Papa napustio Sarajevo - Ovo je njegova zadnja poruka prije odlaska

Samom lijevanju zvona uz gospodina Stjepana Šafrana i Josipa Tržeca prisustvovao je i sarajevski župnik, isusovac Krešimir Dijaković, koji je tom prilikom blagoslovio zvono i pohvalio majstore ljevače. Uz crkvu u Dubrovniku, sarajevska župa jedina je koja je posvećena Svetom Ignaciju, utemeljitelju reda Družbe Isusove čija je geslo “Sve na veću slavu Božju “

Papa je proglasio svetima četiri redovnice

Do svečane mise na stadionu Koševo ostalo je još 16 dana do kada će se zvono uresiti krasopisom i otpremiti u Sarajevo.

Proces izrade zvona bez svake sumnje u sebi baštini tisućljetno iskustvo vrhunskih majstora i kao takvo predstavlja tajnu koju je majstor zvonoljevač ostavljao svojim nasljednicima kao najveće blago i najdragocjeniju baštinu. Sam proces lijevanja isti je kao i davnih stoljeća prije te se ovo zanimanje smatra pravom umjetnošću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook