Sudac Zvonko Vekić odlazi u pratnji istražitelja - 2
Sudac Zvonko Vekić odlazi u pratnji istražitelja - 2 Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Osječki sudac Zvonko Vekić na ispitavanju je u USKOK-u. Suci koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju i korumpiranost uhićeni su u srijedu u Osijeku, a s njima je uhićen i poduzetnik Drago Tadić.


Uhićene osječke suce Darka Krušlina i Antu Kvesića USKOK je ispitao u srijedu nakon uhićenja, a u četvrtak je ispitan Zvonko Vekić koji je u jutarnjim satima doveden u USKOK. Njegova je odvjetnica kazala da je Vekić iznio obranu te da je odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Vezani članci Zdravko Mamić - 3 Mamić objavio mailove za koje tvrdi da dokazuju kako je kupio karte za Dubai osječkom sucu: "Platio sam ih za njega, ljubavnicu i njezinu kćer" Slika nije dostupna Osijek: Ukrali mu identitet, pa nedužan u zatvoru proveo dvije godine!

Nakon što su svi uhićeni ispitani, protiv osumnjičenih trebala bi biti pokrenuta istraga, a čeka se i odluka hoće li se za nekoga od njih tražiti istražni zatvor. O tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

USKOK je u Osijeku u srijedu proveo veliku akciju u kojoj su uhićene četiri osobe. Osim sudaca, kojima je Državno sudbeno vijeće skinulo imunitet, priveden je i poduzetnik Drago Tadić. Sva četvorica provela su noć u pritvoru.

Teške optužbe

Krušlina, Kvesića i Vekića Zdravko Mamić optužio je za primanje mita. Predmete u kojima su sudili uhićeni suci već su preuzeli novi suci, a sva ta suđenja moraju početi ispočetka.

"Moram vam reći da je ovo težak dan za Županijski sud u Osijeku. Težak dan za hrvatsko pravosuđe i državu. Kad su uhićena tri suca, to je nešto što mora poremetiti cjelokupni sustav i pokazuje da nešto u ovom sustavu doista nije u redu", kazao je nakon policijske akcije predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban.