Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZVONIMIR FRKA PETEŠIĆ

Glavni Vladin pregovarač otkrio koliko je ''težak'' sporazum kojim je okončan štrajk u školama: "Ovo je Vladi puno isplativije..."

Premijer Andrej Plenković danas je na presici izvijestio kako su sundikati u obrazovanju prihvatili ponudu Vlade, čime je prekinut štrajk prosvjetara nakon 36 dana. O Vladinoj ponudi u Dnevniku Nove TV govorio je Zvonimir Frka Petešić, glavni Vladin pregovarač sa sindikatima.

Učiteljima će dani u štrajku ipak biti plaćeni. Ukupan trošak jednog dana štrajka prosječno iznosi 477 kuna za zaposlenika koji radi osam sati na dan. Taj iznos predstavlja ukupan trošak rada, a neto iznos će ovisiti o prirezu i poreznom statusu zaposlenika.

Procjena je da jedan dan štrajka državu stoji približno 32 milijuna kuna. Dodajmo ovome da nadoknada učiteljima i zaposlenicima ipak neće biti plaćena.

Danas je, nakon 36 dana štrajka, konačno postignut dogovor Vlade sa sindikatima u obrazovanju. Sindikati su prihvatili ponudu kojom se koeficijenti povećavaju po modelu 3+1+2. Koeficijent će se tako od 1. prosinca povećati za 3. posto, 1 posto od 1. lipnja iduće godine te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dani u štrajku će biti plaćeni Štrajk je gotov, u utorak počinje škola. Pogledajte što su sve dobili prosvjetari

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Sramota me njihove sramote'' Burne reakcije na dogovor Vlade i sindikata: ''Ovo je bila najbolja predstava Hrvatskog narodnog kazališta!''

Zašto je Vladi trebalo toliko dugo da popusti zahtjevima sindikata za Dnevnik Nove TV objasnio je glavni Vladin pregovarač i predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Rekao je kako je došlo do jednog dobrog kompromisa, i to je najvažnije što se htjelo postići.

''Tijekom ova dva mjeseca bilo je jako puno razgovora. Premijer je razgovarao sa sindikalnim čelnicima još u rujnu. Bilo je jako puno ponuda, bilo je razgovora s raznim ministrima – ministrom Aladrovićem, Marićem, ministricom Divjak – bilo je mirenja, ja sam također razgovarao. Premijer više puta. Dakle, kontinurano se tražilo rješenje i bilo je puno različitih rješenja na stolu. Na kraju, budući da su pregovori bili izuzetno dobar kompromis i mislim da možemo biti zadovoljni'', kazao je Frka Petešić.

Ističe da, iako će zaposleni u obrazovanju ukupno dobiti povećanje koeficijenta od 6,11 posto, nije isto ''ako imate 6,11 posto u rujnu, kao što je bio zahtjev sindikata, ili ako imate tri posto u prosincu, jedan u srpnju i dva u siječnju 2021. godine. Nije isto ako imate 630 milijuna kuna, 470 milijuna ili sada 270 milijuna kuna''. Dodaje da je ovakva ponuda Vladi puno isplativija jer je fiskalno održiva i ne ide na štetu poreznih obveznika.

''Cilj je da svi budu zadovoljni''

Predstojnik Ureda premijera kaže da će se tijekom sljedeće godine raditi ići u reviziju uredbe o koeficijentima i čitavom sustavu plaćanja. ''To je jako kompliciran sustav. Tijekom 20 godina se nagomilalo jako puno neujednačenosti. Kad se donese nova uredba vidjet će se kako će se to sve uskladiti'', govori Frka Petešić.

''Cilj je da svi budu zadovoljni, ali da sustav bude transparentniji, pravedniji, u kojem neće biti neujednačenosti između raznih resora koji su izvor nezadovoljstva'', poručuje glavni Vladin pregovarač.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene