Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dani u štrajku će biti plaćeni

Štrajk je gotov, u utorak počinje škola. Pogledajte što su sve dobili prosvjetari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati postigli su dogovor kojim se prekida štrajk u školama. Nastava, nakon 36 dana štrajka, počinje od utorka.

Sindikati u obrazovanju prihvatili su ponudu Vlade kojom se koeficijenti povećavaju po modelu 3+1+2. Koeficijent će se tako od 1. prosinca povećati za 3. posto, 1 posto od 1. lipnja iduće godine te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. Time se nakon 36 dana završava štrajk, a nastava u svima školama počinje u utorak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Povećanje koeficijenata odnosi se na nastavno osoblje, dok će nenastavnom osoblju u obrazovanju po istom modelu povećati plaća kroz dodatke. Dogovorena je izmjena uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje postocima 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

Dani provedeni u štrajku učiteljima će biti plaćeni, ali neće i nadonknada nastave. 

Tijek događaja pratite u nastavku:

16:45 Plenković je kazao da će dani provedeni u štrajku učiteljima biti plaćeni, no da dani za nadoknadu propuštene nastave neće. "Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude", rekao je Plenković.

Premijer kaže da je kompromis postignut kroz činjenicu ''koja se cijelo vrijeme zanemaruje''. ''Ovo je Vlada koja podiže plaće. Mirovine su se podigle, plaće u javnom sektoru su se podigle, privatnom. Vlada će sada za 23,1 posto povećati plaće u obrazovanju. Takvo povećanje plaće u mandatu jedne Vlade je nešto što ne treba biti predmet osuđivanja, nego racionalnog razmišljanja je li Vlada učinila iskorak prema sustavu obrazovanja. Ja mislim da je'', rekao je Plenković.

Dodao je da su prosvjetari plaćama nezadovoljni već 16 godina, a sadašnja je Vlada ''pronašla način kako da problem riješi''.

16:38 Mihalinec je na pitanje zašto su sindikati pristali da se nenastavnom osoblju povećavaju dodaci, a ne koeficijenti, kazao da ''koeficijent nastavnog osoblja nosi koeficijenete svih u obrazovanju''.

Dodao je da se o posljednjoj ponudi Vlade ne izjašnjavaju članovi sindikata jer su odluku o prihvaćanju donijela sindikalna tijela s obzirom na to da je Vlada ispunila njihove zahtjeve.

16:32 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su s Vladom postigli ''dobro kompromisno rješenje''. ''Konačni cilj je onaj koeficijent 1,406 za visoku stručnu spremu koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Time smo ispunili zajedničke ciljeve Vlade i sindikata. Riješili smo uredbu o koeficijentima i dogovorili sporazum za dodatke za nenastavno osoblje tako da će oni imati iste dodatke kao i nastavno osoblje. Svi u sustavu obrazovanja će jednako proć prihvaćanjem sporazuma'', kazao je Mihalinec.

''Prihvaćanjem ovih sporazuma sindikati Vladi jamče mir'', poručio je i zahvalio svima koji su učitelje podržali u štrajku. ''Mi smo naš posao odradili sa zadovoljstvom što smo ipak uspjeli pronaći kompromisno rješenje i što su nam sada dalje u fokusu djeca'', zaključio je Mihalinec.

16:22 Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je na sastanku sa sindikatima postignut dogovor kojim se prekida štrajk u školama, a nastava počinje od utorka. 

''Ponudili smo, i sindikati su prihvatili, da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći trokorak: prvo je da se od 1. prosinca ove godine povećava za 3 posto. Drugo povećanje za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja. Dakle 3+1. Na taj način ćemo u 2020. doći do onoga što je Vlada nudila prije nekoliko dana - to je povećanje od 4 boda. Dodatno osiguranje od 2 posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine'', objasnio je Plenković. Dodao je da će se povećati božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina. 

"Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja", rekao je Plenković.

''U konačnici, želimo na razini Vlade usvojiti plan o rješavanju fenomena nasilja u školama te kroz promjene zakona riješiti problem anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za brojne nastavnike'', zaključio je Plenković.

16:20 Svakog trenutka u Vladi trebaju početi izjave čelnika sindikata i premijera Andreja Plenkovića.

16:00 Oko 16:15 očekuju se izjave nakon završetka pregovora u Vladi.

14:48 Iz Banskih su dvora najavili da će izjave za medije, nakon sastanka, biti u svečanoj dvorani. Dosad su bile na cesti, Ispred Vlade. I to ukazuje na to da bi agonija danas mogla završiti. Izjave nakon sastanka moći ćete UŽIVO pratiti na portalu DNEVNIK.hr.

14:33 Željko Stipić iz Preporoda kazao je da je svaki sindikat autonoman.

"Prema našem statutu, Glavno vijeće odlučilo je da se ide na izjašnjavanje koje traje do 19 sati, a sve ide u smjeru da ćemo i mi potpisati Temeljni kolektivni ugovor", rekao je. 

14:31 Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja također je negirao neslogu među sindikatima. 

"Svaki sindikat radi po svojim pravilima. Jedno je ono što dogovorimo usmeno, a drugo ono što vidimo napismeno", rekao je. 

14:30 Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja uoči sastanka je poručio da ne postoji nesloga između sindikata jer svaki ima svoj način rada. 

14:22 Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec uoči sastanka je poručio kako su tijela sindikata donijela odluku.

"Naša su tijela donijela odluke i za ovakvu odluku mi ne trebamo imati izjašnjavanje", kazao je Mihalinec. 

14:17 Ministar rada Josip Aladrović na pitanje je li danas "Dan D" odgovorio je samo: "Danas je kišni dan."

14:15 Premijerov savjetnik Zvonko Kusić rekao je kako bi Vladina ponuda trebala biti takva da se štrajk danas može okončati.

Nije želio potvrditi neslužbene detalje vladine ponude te je samo kazao kako se nada da će djeca sutra ići u školu. 

"Ja se nadam brzom rješenju", izjavio je Kusić novinarima ispred Banskih dvora.

Rekao je i kako se nada da će sutra početi nastava u školama, iako ne zna je li to tehnički moguće.

Kusić je odbio komentirati poziciju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, rekao je da to ovisi o premijeru.

14:11 Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uoči sastanka je kazala kako su se učitelji očito izborili za koeficijente te očekuje da djecu sutra krenu u školu.

Dodala je da će se detalji i sve ono što slijedi čuti nakon današnjeg sastanka.

U HDZ-u je prethodno održan jednosatni radni sastanak vodstva stranke na kojem se razgovaralo o ponudi koji će Vlada dati sindikatima u obrazovanju.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene