Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci Hrvatskih voda uz potporu inženjerijskih snaga Hrvatske vojske nastavlju s radovima na izgradnji prednasipa u Savi kod Rajevog Sela, a koji će rijeku usmjeravati tako da što manje utječe u poplavljena područa, potvrdio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc.


U prednasip, koji će se nalaziti ispred nasipa koji je u subotu na nedjelju pukao uslijed silovitog nadiranja Save, trebalo bi se ugraditi oko 5.000 prostornih metara pijeska. Cilj mu je da poput vrata spriječi novi ulazak vode, dok poplavnu vodu ne bi spriječio da, kada se za to stvore uvjeti, istekne nazad u Savu.

Vezani članci U Požegi prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika (Foto: Pixsell, Ivica Galovic) - 9 Prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika: "Ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri" Slika nije dostupna "Izbušili su mi rupe u kući, na 36 mjesta. Bio je to potop nakon potopa"

'Računamo da bi taj posao trebao biti napravljen u narednih nekoliko dana s tim da zbog pada razine vode naše skele neće više moći raditi, a onda će Hrvatske vode svojim strojevima nastaviti i završiti posao do kraja', kazao je Repinc. Dodao je da će se razrušeni nasip u potpunosti zatvoriti kada dovoljno opadne razina Save.

VIDEO Bijesni mještani Jakovini: 'Ministre, jesi li mi nahranio svinje?'

Pojasnio je kako se prednasip gradi od velikih vreća s pjeskom koje se spuštaju u vodu i slažu jedna pored druge i jedna na drugu. Kada bude završen, prednasip će biti dugačak između 250 i 300 metara, naveo je.

Pucanje nasipa kod Rajevog Sela uzrokovao je potop toga mjesta te Gunje i Račinovaca, zbog čega je evakuirano više od 11.000 osoba s tog područja, dok se službeno kao smrtno stradala uslijed poplave vodi jedna osoba.

Iz Hrvatskih voda izvjestili su kako je policija izuzela svu dokumentaciju vezanu uz ojačanje toga nasipa, koji je obnovljen prije četiri godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook