Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ideja Amira Muzura

'Župani bi preuzimanjem dužnosti trebali zamrznuti stranačko članstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji gradonačelnik Opatije Amir Muzur, koji je odnedavno kandidat PGS-a za primorsko-goranskog župana, smatra da bi župani stupanjem na funkciju, trebali zamrznuti svoja članstva u političkim strankama.

Kandidat Primorsko-goranskog saveza (PGS) za primorsko-goranskog župana Amir Muzur na današnjoj je konferenciji za novinare iznio svoj model upravljanja županijom kojemu je temelj nadstranački pristup i po kojemu bi župan preuzimajući tu dužnost trebao zamrznuti svoje stranačko članstvo, što će on, kako je rekao, i učiniti ako bude izabran.

Istaknuo je kako mora prestati praksa favoriziranja zapošljavanja ili otpuštanja na temelju stranačkog članstva. "To se mora povezivati samo sa znanjem, a jedinice lokalne samouprave moraju imati isti tretman u raspodjeli županijskih sredstava, a da kriterij nije stranačka pripadnost čelnika", dodao je Muzur.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponosni na rezultat OVO su novi rekorderi izbora! Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate rezultate lokalnih izbora?

>> Zgrada Primorsko-goranske županije: Sve u jedan!

Kandidat PGS-a za župana drži i da bi trebalo promijeniti pristup prostornom planiranju koji je sada, kako je rekao, dugotrajan i mučan postupak. "Trebalo bi dinamizirati postupak bržim odobravanjem dozvola za pokretanje manjih investicija uz poštovanje svih zakonskih odredaba", naveo je.

Muzur, inače nekadašnji gradonačelnik Opatije, protivi se smanjenju broja jedinica lokalne samouprave jer se njihovim ukidanjem gubi dio kulturnog identiteta stečenog njihovim radom. "No trebalo bi funkcionalno povezati jedinice lokalne samouprave tako da se objedine pojedini postupci, poput nekih oblika javne nabave ili kandidiranja za europske fondove. Tako ušteđenim novcem bi se mogli financirati ciljani projekti od interesa za cijelu županiju", istaknuo je.

Amir Muzur rekao je da je neke elemente svojeg programa i to one vezane uz gospodarstvo, preuzeo od programa Liste za Rijeku iako izlaze odvojeno na izbore, pri čemu je njihov program ocijenio dobrim. Najavio je da će, bude li izabran za župana, u prva tri mjeseca obići sve jedinice lokalne samouprave kako bi se upoznao s njihovim projektima i potrebama te će na temelju toga načiniti svoj četverogodišnji plan djelovanja.

Na novinarsko pitanje o opravdanosti županija, Muzur je odgovorio kako one ovakve nisu potrebne, a druge žele dokazati suprotno. Županijama ne bi smio biti cilj da samo budu spona između države i jedinica lokalne samouprave te da gomilaju administraciju za koju građani ne osjećaju da im koristi, istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene