Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Volonteri dežuraju na liniji

Žrtve kaznenih djela od sada se za pomoć mogu obratiti na novi broj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je otvorena nova telefonska linija na kojoj će svakodnevno dežurati volonteri uvježbani za davanje pomoći žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

Na besplatnom telefonskom broju 116-006 žrtve kaznenih djela od danas mogu dobiti pomoć uvježbanih volontera Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, osnovanog u suradnji hrvatskog Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda s UN-ovim programom za razvoj (UNDP).

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić o Austriji i ulasku Hrvatske u Schengen: "Ako ne ide lijepo, može na drugi način, ali moramo ući" Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Ljuti zbog ministrove odluke Novi sukob Pantovčak - MORH oko dnevnica: "Zlostavljanje se protegnulo na hrvatske vojnike"

Svakog radnog dana od 8 do 20 sati žrtvama kaznenih djela na besplatnom je telefonu omogućen pristup širokom rasponu informacija - od toga što napraviti kada se zločin dogodi do mjesta na kojima mogu potražiti dodatnu stručnu pomoć. Usluga je, osim na hrvatskom, dostupna i na engleskom jeziku pa je mogu koristiti i stranci.

>> Hrvatskoj nedostaje više od 700 mjesta u skloništima za žrtve obiteljskog nasilja

'Projekt pokazuje trend u kazneno-pravnom i socijalnom pristupu toj problematici, gdje se žrtva i njena prava stavljaju na prvo mjesto', kazao je na predstavljanju novootvorenog Nacionalnog pozivnog centra ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Dodao je da su žrtve do sada, prolazeći kroz sudski postupak, bile dodatno istraumatizirane, ali da sustav nije imao mehanizme kojima bi im mogao pomoći. 'Partnerstvo koje se razvilo između Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Ministarstva vidimo kao model po kojem i nevladin sektor može pružati socijalne usluge. Zbog toga ćemo postati bolje društvo', zaključio je Miljenić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton podsjetila je da je broj 116 006 standardiziran diljem Europske unije, ali da to ne znači da ga sve članice već koriste. 'Hrvatska je u tome jedna od predvodnica jer je broj uvela šesta, nakon Austrije, Danske, Njemačke, Irske i Nizozemske', kazala je Vinton.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da zbog straha od počinitelja velik broj nedjela ostane neprijavljen te da je glavna zadaća ovog projekta da se 'tamna brojka' spusti na što nižu razinu. 'Počiniteljima moramo pokazati da neće proći nekažnjeno, da će biti osuđeni, dok kod žrtava treba smanjiti dodatnu viktimizaciju', zaključio je Hrvatin.

Projekt je pozdravila i veleposlanica Nizozemske Stella Ronner-Grubačić, dok je o provedbi projekta te volonterima, uglavnom studentima prava, psihologije i socijalnog rada govorila direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Barbara Veličković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene