Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr)

Udruga dioničara Agrokora u nedjelju je oštro osudila tekst na blogu Ivice Todorića pod naslovom "Lex Agrokor omogućio je pljačku malih dioničara".


"Smatramo da je premijer Plenković napravio državnički potez donošenjem Zakona te na vrijeme spriječio urušavanje hrvatskog gospodarstva. Također smatramo da su mali dioničari žrtve izdavanja jamstava baš u vrijeme kada je Ivica Todorić bio ili u upravi ili u nadzornim odborima Agrokora ili ovisnim društvima", ističu u priopćenju iz Udruge dioničara Koncerna Agrokor (KA) koji je potpisao zamjenik predsjednika udruge Miroslav Jeličić-Purko.

Vezani članci Ivica Todorić, arhiva (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) - 4 Ivica Todorić: ''Bih li stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore? Idemo do kraja, zapamtite to'' Ivica Todorić izašao iz Remetinca (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) - 2 Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića i još tri osobe, tereti ih se da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura

Također napominju kako se Todorić imao kada iskazati prema malim dioničarima, no nije prihvaćao njihove ideje i prijedloge poput isplata dividende ili podjele dionica Jamnice te ocjenjuju vrlo indikativnim da su jamstva davana u drugim državama donesena na skupštinama društava.

Podsjećaju i da su jamstva legalizirana od izvanrednog povjerenika pod pritiskom kreditora iz roll up ugovora.

"Udruga će svim raspoloživim sredstvima osporavati jamstva jer nisu dana uz suglasnost manjinskih, a u slučaju Leda većinskih dioničara. Već nekoliko puta osudili smo izjavu izvanrednog povjerenika da dionice manjinskih dioničara više ne vrijede uz paušalnu izjavu da su ulaganje u dionice rizičan posao, dok u isto vrijeme najveći fond na svijetu - norveški državni fond - izjavljuje da smanjuje rizik upravo ulaganjem u dionice. O njegovim izjavama se, dodaju, trebaju baviti institucije zbog utjecaja na cijenu, a da nagodba nije ni predložena, a ni sklopljena", stoji u priopćenju Udruge dioničara Koncerna Agrokor. (Hina)