Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj su 25. rujna kod Krnjaka poginula dvojica Poljaka još nije poznat, no jedan od uzroka sigurno je i loše vrijeme tog popodneva, doznaje se od direktora hrvatske Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova Dinka Vodanovića, koji je najavio da će predstavnici poljske istoimene agencije uskoro stići 'na zajedničku ekspertizu olupine zrakoplova'.


Olupina poljskog zrakoplova je u jednome zagrebačkom skladištu i čuva je policija, a na njoj se ništa neće raditi dok ne dođu poljski istražitelji i u nazočnosti zainteresiranog predstavnika češkog proizvođača zrakoplova. Dvije agencije koje se, svaka u svojoj zemlji - Hrvatskoj i Poljskoj, bave sigurnošću u zračnom prostoru utvrdit će uzrok nesreće s jednim jedinim ciljem - da se spoznaja iskoristi tako da se spriječi slična nesreća, rekao je Dinko Vodanović.

Vezani članci Boris Šerić - 2 Prvi čovjek hrvatske kopnene vojske o Bradleyjima i slanju vojnika na Baltik: "Mi smo spremni i za tu zadaću" Satnik Dario Bilješković - 1 Uskoro se vraćaju kući: Zapovjednik otkrio što je naučio od Amerikanaca i čemu se najviše veseli

'Naša je obveza suradnja s drugim istražnim tijelima članovima Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), ali je naša istraga isključivo tehničke prirode i potpuno autonomna. Naše se završno izvješće ne smije koristiti za kazneni progon bilo koga. Državno odvjetništvo, sudski istražitelji i policija imaju svoju potpuno nezavisnu istragu iako je obveza agencije da im pruži pomoć koju zatraže', istaknuo je Vodanović.

Sažetak završnog izvješća te izvješća svih mogućih budućih zrakoplovnih nesreća u Hrvatskoj na kojima će raditi ta agencija bit će objavljeni na njezinoj stranici za koju je ovih dana dobivena domena (www. azi.hr) jer su, među ostalim, njezini zadaci davanje sigurnosnih preporuka radi poboljšanja sigurnosti u zračnom prometu.

Agencija je u Hrvatskoj osnovana u rujnu prošle godine u skladu s odredbama Zakona o zračnom prometu i usklađivanja s europskim propisima za pristupanje Europskoj uniji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju