Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok nesreće još nije poznat

Zrakoplovna nesreća kod Krnjaka: Dolaze poljski istražitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj su 25. rujna kod Krnjaka poginula dvojica Poljaka još nije poznat, no jedan od uzroka sigurno je i loše vrijeme tog popodneva, doznaje se od direktora hrvatske Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova Dinka Vodanovića, koji je najavio da će predstavnici poljske istoimene agencije uskoro stići 'na zajedničku ekspertizu olupine zrakoplova'.

Olupina poljskog zrakoplova je u jednome zagrebačkom skladištu i čuva je policija, a na njoj se ništa neće raditi dok ne dođu poljski istražitelji i u nazočnosti zainteresiranog predstavnika češkog proizvođača zrakoplova. Dvije agencije koje se, svaka u svojoj zemlji - Hrvatskoj i Poljskoj, bave sigurnošću u zračnom prostoru utvrdit će uzrok nesreće s jednim jedinim ciljem - da se spoznaja iskoristi tako da se spriječi slična nesreća, rekao je Dinko Vodanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

'Naša je obveza suradnja s drugim istražnim tijelima članovima Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), ali je naša istraga isključivo tehničke prirode i potpuno autonomna. Naše se završno izvješće ne smije koristiti za kazneni progon bilo koga. Državno odvjetništvo, sudski istražitelji i policija imaju svoju potpuno nezavisnu istragu iako je obveza agencije da im pruži pomoć koju zatraže', istaknuo je Vodanović.

Sažetak završnog izvješća te izvješća svih mogućih budućih zrakoplovnih nesreća u Hrvatskoj na kojima će raditi ta agencija bit će objavljeni na njezinoj stranici za koju je ovih dana dobivena domena (www. azi.hr) jer su, među ostalim, njezini zadaci davanje sigurnosnih preporuka radi poboljšanja sigurnosti u zračnom prometu.

Agencija je u Hrvatskoj osnovana u rujnu prošle godine u skladu s odredbama Zakona o zračnom prometu i usklađivanja s europskim propisima za pristupanje Europskoj uniji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene