Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućene su u srijedu u akciju gašenja požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to na području brda sjeverno od mjesta Pisak kod Omiša, priopćeno je iz Ministarstva obrane.


Na terenu je najprije djelovao Airtractor AT-802 koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je odmah pozvao pojačanje snaga pa su na požarište upućena i dva Canadaira CL-415.

Vezani članci Ruski nosač aviona Admiral Kuznetsov Tragedija na ruskom nosaču aviona: Iskra od varenja izazvala požar, šestero ozlijeđenih, dvoje ljudi nestalo Gusti dim nadvio se nad dijelove Australije (Foto: AFP) - 1 Gusti dim nadvio se nad Sydneyjem, u zgradama se oglasili protupožarni alarmi

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su sudjelovale u gašenju 35 požara (14 u Zadarskoj, po 10 u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 33 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 210 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 5 300 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH. (Hina)