Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zorana Banić odslužila šestogodišnju kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u cijelosti odslužila zatvorsku kaznu od šest godina na koju je osuđena zbog sudjelovanja u ratnom zločinu nad civilima u Škabrnji 1991., jutros u 9 sati iz zatvora u Zadru izišla je Zorana Banić (56) iz Zemunika Gornjeg.

Do prije dva dana Zorana Banić kaznu je služila u Požegi, a prevezena je u Zadar kako bi dobila domovnicu i putovnicu. Po izlasku iz zadarskog zatvora, Zorana Banić je izjavila da ide svojoj obitelji u Crnu Goru i da se u Hrvatsku više nikada neće vratiti. 

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 2 obljetnica VELIKA GALERIJA Pogledajte kako danas izgleda Vukovar: Dan ponosa i tuge U Škabrinji se obilježava tužna obljetnica ratnih stradanja - 1 Tužan dan Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu

Dodala je da je nepravedno osuđena i da je nevina bila u zatvoru. Ispred zatvora bila je u društvu svog odvjetnika Luke Šuška koji je najavio da će se na presudu Zorani Banić žaliti Europskom sudu za ljudska prava.

Ispred zadarskog zatvora čekali su je predstavnici Međunarodnog Crvenog križa uz pomoć kojih će, rekla je, otputovati u Crnu Goru.

Izrazila je još i razočaranost u predstavnike srpske zajednice u Hrvatskoj jer je, kako je istaknula, nikada nisu posjetili u zatvoru.

Zorana Banić je prije Domovinskog rata bila medicinska sestra. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava, odnosno za sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. studenoga 1991. Prvo je u odsutnosti bila osuđena na 20 godina zatvora.

Po uhićenju u Švicarskoj 2001. i izručenja Hrvatskoj na ponovljenom suđenju bila je osuđena na 13 godina zatvora, a nakon poništavanja te odluke na još jednom ponovljenom suđenju na deset godina. Naposljetku je Vrhovni sud smanjio i tu kaznu na konačnih šest godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene