Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef oporbenog SDP-a Zoran Milanović, nakon odluke o raspuštanju Sabora bio je sažet, ali ne i bez sebi svojstvenog komentara.


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije sa smiješkom na licu dočekao raspuštanje Sabora, već je to okarakterizirao kao jedino sredstvo za ostvarenje novih izbora.

Vezani članci Sabor - 4 UŽIVO U Saboru o izvješću o radu pravobraniteljice za djecu Peđa Grbin - SDP Peđa Grbin novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a: "Dosta je naših unutarstranačkih trzavica, vrijeme je da počnemo raditi"

"Ah, slab je to uspjeh, ali to je bio cilj i jedini način i jedino sredstvo da se ide na izbore, a to moramo imati. Što se tiče nas, SDP-a i još nekih, mi smo htjeli da se Sabor raspusti danas, dakle s današnjim danaom, a ne 15. srpnja, ali Most je htio 15. srpnja. S njima je bilo nemoguće, odnosno bez njih je bilo nemoguće doći do većine, a sad je i HDZ tome u zadnji trenutak pristupio", rekao je Molanović.

"Prema tome, Sabor se raspušta s 15. srpnja, mada se priklanjam argumentima onih šampiona naknadne panike, koji su govorili da bi Sabor trebalo raspustiti s današnjim danom. Da, ali nije bilo moguće", istaknuo je šef SDP-a.

Na pitanje što će Sabor raditi do tog datuma, Milanović je odgovorio krajnje jednostavno. "Kao i zadnjih pola godine - ništa", zaključio je.

O susretu Grabar-Kitarović i Vučića

Zoran Milanović u ponedjeljak je o susretu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog mandatara Aleksandra Vučića kazao kako je "u redu sve što će pridonijeti boljim odnosima", ali je dodao da predsjednica nema nikakve provedbene ni izvršne ovlasti te da stoga na njihov susret gleda kao na "jedan zgodan protokol".

"Što god će doprinijeti nekakvoj, neću reći normalizaciji odnosa, ali boljim odnosima u redu je", rekao je Milanović novinarima u Saboru.

Ocijenio je kako je jasno da politička pozicija Vučića i Grabar-Kitarović nije ista "ni u izbornom ni u pravnom smislu".

"On je pobjednik izbora i formirat će vladu danas ili sutra, ona je predsjednica Republike koja nema nikakve provedbene ni izvršne ovlasti, ali ako će to dovesti do toga da odnosi Hrvatske i Srbije biti bolji ili još bolji, kako god tko na to gledao, ja to mogu pozdraviti, ali zna se tko vodi posao i tko donosi odluke. To su vlade, to su premijeri kad su u pitanju najbitnije državne stvari i državna pitanja i parlamenti, tako da ovo gledam kao jedan zgodan protokol", dodao je Milanović. (Hina/B.V.)