Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je odbila prijedlog za promjenu Ustava koju predlažu saborski zastupnici HDZ-a. Premijer Zoran Milanović ocijenio ga je nečuvenim.


Vlada je danas dala negativno mišljenje na izmjenu Ustava te prijedlog ustavnoga zakona za promjenu Ustava koje predlažu saborski zastupnici HDZ-a, a premijer Zoran Milanović nečuvenim i neshvatljivim ocijenio to što predlažu da hrvatski sudovi ne mogu odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga (EUN) ako Hrvatska nije prije njegova zaprimanja pokrenula kazneni postupak protiv tražene osobe.

Vlada je odbila HDZ-ov prijedlog ustavnog zakona za provedbu promjene Ustava kojim se predlaže da hrvatski sud ne može odbiti izvršenje EUN-a protiv hrvatskog državljana ako kazneni postupak u Hrvatskoj kao državi izvršenja nije pokrenut do dana zaprimanja EUN-a radi vođenja kaznenog postupka u državi njegova izdavanja.

Taj je HDZ-ov prijedlog posebno izazvao premijera koji se o njemu izjasnio tijekom rasprave, a onda i na samom kraju današnje sjednice.

Vezani članci Sabor Zastupnici prije odlaska na godišnji odmor pokrenuli promjenu Ustava, HDZ tvrdi: ''Nije to naš interes, nego...'' HDZ zastava HDZ oštro uzvratio Milanoviću: "Štetočina s Pantovčaka je izdajica"

>> Ukida se zastara za SVA teška ubojstva!

Nakon što je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u raspravi rekao kako nema potrebe za samoograničavanjem hrvatskog pravosuđa te da takvu odredbu nema ni jedna zemlja u Europi, Milanović je ustvrdio kako ne može vjerovati da je netko tko je zastupnik u Saboru predložio potpuno isključenje hrvatskog pravosuđa u predmetima za koje inače postoji nacionalna jurisdikicija, ali su započeli negdje vani.

'Dakle, predlaže se da se u slučajevima kad se postupak vodi u inozemstvu, ako je pokrenuta procedura EUN-a, hrvatsko pravosuđe ne mora ništa raditi. Nevjerojatno. To je naprosto autodestrukcija', rekao je Milanović dodavši da mu je to neshvatljivo.

'Ovo je popularno štivo'

Na kraju sjednice sve je ministre pozvao da takav HDZ-ov prijedlog pokažu supružnicima, susjedima, rodbini, prijateljima, djeci kako bi im pokazali način na koji rezoniraju saborski zastupnici.

'Politička stranka u Saboru predlaže da se hrvatski Ustav izmijeni na način da se oduzme jurisdikicija hrvatskom pravosuđu. To je, u poplavi svakakvih prijedloga izmjena zakona, pa i Ustava, dosada nezabilježeno', rekao je Milanović čitajući obrazloženje prijedloga.

Ovo treba čitati, ovo je popularno štivo, neka se vide motivi takvog prijeloga izmjena Ustava, istaknuo je.

'Da se vidi kako netko tko ima domovnicu, putovnicu i hrvatski je zastupnik, gleda na hrvatsko pravosuđe i na njegove kapacitete da sudi za teška kaznena djela. Pošaljimo to u Švedsku ili Njemačku, nikako u Hrvatsku', rekao je premijer i zaključio kako takvo nešto u 23 godine hrvatske države nikome nikada nije palo na pamet.

Vlada je odbila i HDZ-ov prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava kojom traže da se Ustavom posebno propiše nezastarijevanje za kaznena djela ubojstava počinjenih od strane jugoslavenskog komunističkog režima te poduzimanje kaznenog progona za ta djela nakon isteka roka zastare za njihov progon.

Ministar Miljenić objasnio je kako nema potrebe za dodatnu kategorizaciju budući da se Vladinim prijedlogom izmjena Ustava predlaže nezastarijevanje za sva teška ubojstva čime je obuhvaćeno svako kazneno djelo teškog ubojstva neovisno u kojem je vremenu počinjeno i tko ga je počinio. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju