Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Invazija na ukrajinu

Milanović objasnio što će biti s hrvatskim vojnicima, komentirao izostanak reakcije iz Srbije na rat: "Beograd je toliko slab"

Aktualno Galerija Milanović na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne Milanović na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne Foto: DNEVNIK.hr Milanović na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne Milanović na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Zoran Milanović Predsjednik Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović Galerija 1/5 >>
Od početka rata u Ukrajini Zoran Milanović oglasio se tek priopćenjem u kojem je osudio ruski napad. Danas je na Pantovčaku konačno komentirao invaziju.

Na Pantovčaku je sudjelovao na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne. U govoru poslije podsjetio je kako je prije točno dvije godine otkriven prvi slučaj COVID-a u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

"Danas se suočavamo s gorom krizom. Rat je uvijek gora kriza od pandemije. To je rat koji nije na našim granicama, ali je blizu naših granica. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi", rekao  je.

"Ruska Federacija je napala Ukrajinu. Što je tu naša uloga? Naša uloga je da kao saveznici u NATO-u budemo lojalni. Da s humanitarne, diplomatske i ljudske strane učinimo sve što je u ovom trenutku moguće. Ako je moguće, a uvijek je moguće. I da budemo svjesni da smo zemlja Zapada, zapadne kulture i civilizacije i da smo zato u NATO savezu. I nismo slučajno tamo", pojasnio je. 

Angažman hrvatskih vojnika? "To je granica do koje sam spreman ići"

"Sankcije su najstrože do sada, ali nažalost, one neće zaustaviti rat", rekao je. 

"Ne želim da ovi vojnici idu tamo gdje trenutno ne trebaju ići. Baltičke države nisu trenutno ugrožene. Ako budu, tu smo. Nadam se da neće biti", rekao je Milanović i dodao da će hrvatski vojnici samo do Mađarske.

"Ovo neće izložiti hrvatske vojnike. Ako uopće odu u Mađarsku. Ali to je granica do koje sam ja spreman ići. Više od toga ne", smatra Milanović, koji dodaje da od današnjeg summita NATO-a ne očekuje puno.

"Čudno je da se u ovako izvanrednoj situaciji, koja je neopasna za Hrvatsku, to želim poručiti hrvatskim ljudima, ali ipak važna, NATO-ov summit održava preko videoveze. Da se nije mogao sazvati sastanak u Bruxellesu. To ne ostavlja dojam ozbiljnosti", kazao je.  

Komentirao je i sazivanje sjednice Nacionalnog vijeća.

"To je nevjerojatan proplamsaj od odgovornosti i brige za proces prema kojem inače, sad to moramo reći, pokazuju duboki prijezir. Ja sam se čuo s njim jučer ujutro, razgovarali smo o Vijeću za nacionalnu sigurnost. Ja sam to pokrenuo, postavio kao tezu. Moj stav je bio u tom trenutku da ne treba žuriti. Hrvatska nije u opasnosti. Ja sam morao neke ljude nagovarati godinu dana da se na dnevni red kao točka stavi gaženje prava Hrvata u BiH. Ukrajina je važan problem. Dogovorili smo se da ćemo biti u kontaktu. Nije prošlo dva sata, došao je dopis koji je proslijeđen medijima", rekao je.

Rusija je napravila što nije smjela

Kazao je da NATO mora uključivati zemlje po strogim kriterijima, a ne po politici otvorenih vrata. Ta politika, kaže, osmišljena je još "za vremena kad je Staljin bio dobra zdravlja".

"Srbija je trenutno na žeravici i ne zna što bi rekla. Onda čujemo da predsjednik nedefinirano i ne potpuno artikulirano taktizira. A da šef delegacije srpskog parlamenta govori da Rusiju treba osuditi. Beograd igra igru. Čekaju što će biti. Beograd je toliko slab. Slab, ne jadan. To je njihova pozicija trenutno. Takvi vas napasti ne mogu. Koga će oni napasti? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu?" komentirao je situaciju u Srbiji.

"Gospodin Vučić se više ni o čemu ne može ni pragmatično očitovati. Ako prizna Donbas, jednako tako treba opravdati priznanje Kosova. To je začarani krug u kojem se našao. Kako ćeš priznati jedno, a ne drugo", komentirao je. 

Ova situacija se, kaže, mogla spriječiti, ali kasno je da se sad o tome razgovara.

"Rusija je napravila ono što nije smjela. Za to će biti sankcionirana. Koliko će te sankcije utjecati na njih, to je pitanje. Po mojem mišljenju, vrlo malo", kaže. Komentirao je i neke analize prema kojima ovaj rat znači Putinov kraj. Kazao je kako je samo vidio da je ruska vojska u 24 sata napravila šokantan proboj.

Ekonomsku cijenu ove situacije, rekao je, platit će sve države.

"Ne želim da zaboravimo ono što se događa u BiH trenutno, mijenjanje izbornog zakona. Suosjećam s Ukrajinom, ali ovdje su naši vitalni interesi. Ne želim da se taj fokus izgubi", rekao je.  

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene