Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čista srijeda

Danas počinje Korizma, priprema za Uskrs!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kršćani danas obilježavaju Pepelnicu ili Čistu srijedu.

Čistom srijedom počinje korizma koja traje 40 dana i obilježava vrijeme prije Uskrsa. Korizmeno vrijeme je vrijeme posta, nemrsa i pokore i traje sve do Velikog četvrtka. Tijekom korizme vjernici se pripremaju za Uskrs molitvom, postom, kao i slušanjem i čitanjem Božje riječi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Stigao odgovor Plenković: "Milanović je potpuno irelevantan"

Post i nemrs, što znači odricanje od mesa, obavezni su danas na Pepelnicu te na Veliki Petak.

>> Počinje korizmeno vrijeme

Brojni se kršćani u korizmi odreknu svih 40 dana nečega čega im se teško odreći, poput cigareta, alkohola, kave, mesa ili čokolade. Neki se odluče odreći loših navika poput psovanja, kašnjenja ili općenito loših djela.

U korizmi se ne ukrašavaju oltari i crkve te najčešće ne sviraju orgulje i druga glazbala. U ovom periodu Crkva ne preporuča proslave ili svečanosti, a predlaže se da vjernici pomažu siromašnima, daju više pažnje starijima, da posjećuju napuštene i bolesne.

Svaka od šest nedjelja unutar korizme ima svoje ime - prva korizmena nedjelja zove se Čista, druga je Pačista, treća Bezimena, četvrta Sredoposna, peta Gluha (Glušna), a šesta je Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica.

Što se same Pepelnice tiče u crkvama je običaj obilježavati vjernike pepelom - simbolom praha iz kojega je prema vjerovanju čovjek sazdan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene