Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njihovo vrijeme tek dolazi

Znate li koja su trenutačno 3 najbrže rastuća sporta?

Disc golf
Disc golf PR
Aktualno Galerija Disc golf Disc golf Foto: PR CrossFit CrossFit Foto: PR MMA MMA Foto: PR +0 Disc golf Galerija 1/4 >>
Iako su hrvatski nogometaši svojim nedavnim rezultatom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zasluženo odnijeli gotovo sve naslovnice sportskih portala, medijski prostor zaslužuju i 3 sporta koji su u jako kratkom periodu postali sve popularniji. Niste sigurni o kojim se sportovima radi? Saznajte više u nastavku.

 

Disc golf

Iako je već desetljećima jako popularan u SAD-u, zapadnoeuropskim i Skandinavskim zemljama, disc golf je tek odnedavno na hrvatskoj sportskoj sceni. Tek dvadesetak profesionalnih sportaša u Hrvatskoj svim snagama se trude popularizirati ovaj sport, jer uistinu, može ga igrati svatko. Možda čak i više od fizičke snage, bitna je snaga uma, smirenost i preciznost.

Disc golf Disc golf Foto: PR

Pravila su gotovo jednaka kao i u standardnom golfu, no razlika ipak ima. Osim u opsežnoj terminologiji, disc golf se razlikuje od golfa prvenstveno u potrebnim rekvizitima. Umjesto palice i golf loptice, ovdje će vam biti potrebni posebni diskovi (podsjećaju na dječji frizbi) te koševi u koje s čim manje bacanja, morate ubaciti disk.

Hrvatski Flying Disc Savez ulaže velike napore u razvoj ove vrste sporta u Hrvatskoj, a tome u prilog ide i domaćinstvo Europskog prvenstva u disc golfu. Do sad su se ovakva prvenstva održavala u Sjedinjenim Američkim Državama i razvijenim zapadnim zemljama, a od 15. kolovoza ove godine i Hrvatska se ponosno priključuje popisu zemalja domaćina. Ovo je odlična prilika za upoznavanje s ovim zanimljivim sportom pa popratite ovo Europsko prvenstvo i od 15. do 18. kolovoza budite u LifeClass Termama Sveti Martin.

CrossFit

Ovdje se radi o vrlo intenzivnom, varijabilnom načinu vježbanja koji se može prilagoditi svačijim potrebama, tjelesnoj spremi i mogućnostima. CrossFit kombinira različita opterećenja i intenzitet vježbi koje se prilagođavaju stupnju fizičkih predispozicija pojedinca. Trenirati mogu i djeca i odrasli, ali i oni u „poodmakloj“ dobi. Ova vrsta vježbanja neće vas specijalizirati za nešto posebno, već će uz razvoj snage i kondicije maksimalno pripremiti na sve što vas u budućnosti čeka.

Disc golf CrossFit Foto: PR

CrossFit trening obično se održava u tzv. CrossFit boksevima koji su poprilično mali te ne zauzimaju mnogo prostora. Najčešće se vježba sa šipkama, girjama, vijačama i sanducima. Trening CrossFita uključuje rad na čak 10 razina tjelesne spremnosti: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža i preciznost.

MMA

Skraćenica MMA dolazi iz engleskog jezika (Mixed Martial Arts), a kad bismo to preveli na hrvatski jezik sročili bismo nešto ovakvo: mješovite borilačke vještine.

Kombinacijom različitih borilačkih vještina, MMA sportaši pravi su prikaz sportske discipline (kako u treningu, tako i u posebno planiranoj sportskoj prehrani), tjelesne snage i kondicije. Među dvadesetak organizacija mješovitih borilačkih vještina, većini je najpoznatija UFC (Ultimate Fighting Championship). Iako je ovaj sport nerijetko praćen specifičnim epitetima kao što su „krvav“, „opasan“, „životinjski“ i slično, moramo napomenuti da su s prvim danom 2017. uvedena neka sasvim nova pravila borbe, zbog kojih možemo reći da ovim epitetima uistinu nije mjesto kad spominjemo MMA.

Disc golf MMA Foto: PR

Osim što su atraktivne gledateljima, brojni sportaši na MMA borbe gledaju s velikim respektom. Ipak, zbog kombinacije različitih borilačkih vještina i apsolutne posvećenosti sportaša treningu, MMA je često nazivan kraljicom borilačkih sportova.

 

Pročitajte i ovo Jason Loutitt ispred Terma Sveti Martin Od Francuske do Međimurja biciklom Kanađanin Jason Loutitt prešao 2600 km kako bi se pripremio za Svjetsko prvenstvo u trčanju Ivica Vranko (Foto: Facebook/Powerlifting klub Virovitica) Na motoru sletio s ceste Detalji tragedije: U prometnoj nesreći kod Đurđevca poginuo je 31-godišnji MMA borac

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene