Kunina koža kao platežno sredstvo na ovim prostorima datira gotovo iz vremena Krista. Unatoč tome, vrijednost joj je pala. Zato je kuna ojačala i daleko je od izumiranja. No građani svoju kunu ne poznaju.


Kuninim krznom plaćao se porez u provinciji Panoniji. U srednjem vijeku kunovinom ili marturinom (od latinskog martes ili kuna) kmetovi su kožama vlastelinu plaćali za korištenje zemlje, a koža uskoro postaje i univerzalni način plaćanja.

Kuzma Kovačić Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe"

Fotografija kune i kovanica gotovo identičnog motiva Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Očekujem da mi se jave organizatori. Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje. Ja nemam novca za odvjetnika''

A znaju li hrvatski građani kako izgleda kuna, ili je lako pomiješati s vidrom, jazavcem, tvorom i lasicom... pogledajte u prilogu iz Dnevnika Nove TV. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju